805

Rusia e obligată să plătească peste 90 de mii de euro unor polițiști moldoveni

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a examinat cauza Mangîr şi alţii vs. R. Moldova şi Rusia timp de 12 ani.  

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a obligat Federația Rusă să plătească despăgubiri în valoare de peste 90 de mii de euro unui grup de polițiști, care au fost arestați și maltratați într-un izolator de detenție din stânga Nistrului. În 2006, aceștia au fost încătușați de serviciile secrete ale aşa-zisei „republici moldoveneşti nistrene”, pe motiv că ar fi încercat să răpească niște politicieni de la Tiraspol.

În 2006, Ştefan Mangîr, Vitalie Vasiliev, Igor Daţco, Constantin Condrea şi Alexandru Pohilă erau ofiţeri de poliţie ai R. Moldova. Pe 14 iunie, același an, Mangîr, care locuia în Chișinău, şi Vasiliev, locuitor al orașului Căușeni, au mers la Tiraspol pentru a efectua o acţiune de investigaţie, dar au fost arestaţi de serviciile secrete ale separatiștilor din republica fantomă. În timpul reţinerii, cei doi şi-au contactat colegii de la sectorul de poliţie Bender. Astfel, Daţco, Condrea şi Pohilă s-au deplasat la faţa locului, dar și ei s-au trezit încătușați. Ulterior, aceștia toți au fost închiși în izolatorul de detenţie preventivă din Tiraspol.

Injectat cu o substanţă necunoscută

Peste câteva zile, pe 17 iunie, Pohilă, Daţco şi Vasiliev au fost eliberaţi fără a fi învinuiți și fără alte explicaţii despre arestul lor, chiar dacă au fost maltratați în detenție. Mangîr, care a rămas în izolator, a fost bătut a doua zi şi injectat cu o substanţă necunoscută, în urma căreia a rămas inconştient timp de patru zile. Pe 20 iunie, Judecătoria Tiraspol a emis un mandat de arest pe numele său pe termen de 30 zile. Cu toate astea, el și Condrea au fost eliberați după ce Moscova ar fi oferit garanţii că autorităţile din dreapta Nistrului nu vor mai „răpi persoane” din așa-numita transnistrie. Asta deoarece presa din regiune a scris că cei cinci polițiști ar face parte din grupul „escadrilelor negre”, create în scopul răpirii politicienilor și a altor persoane care cauzează neplăceri autorităților moldovenești.


Polițiștii au fost ţinuţi în condiţii inumane, iar, în timpul audierilor, au fost torturați și forţaţi să declare că au venit la Tiraspol pentru „a răpi politicieni”.

Tortura transnistreană

Alexandru Pohilă, Igor Daţco şi Vitalie Vasiliev au declarat că au fost loviți la tălpi și amenințați că membrii familiilor lor vor fi asasinați. De asemenea, li s-a spus că vor fi transferați într-o celulă cu alți criminali, unde ar putea fi omorâți. Ofițerul Condrea a mărturisit că a fost ținut în așa-numita poziție „agățare palestiniană” mai mult de șase ore și a fost ulterior scos din celulă fără conștiință. Reclamanții au descris și condițiile mizerabile de detenție, inclusiv faptul că li s-a refuzat asistența medicală.

La CtEDO, cei cinci polițiști au demonstrat că le-au fost încălcate mai multe drepturi. Pe lângă faptul că au fost ținuți în condiții inumane și degradante, maltratați fizic și moral și că li s-a refuzat asistența medicală, reclamanții au menționat că au fost închiși în lipsa unui mandat de arest. În afară de aceasta, potrivit lor, nu au fost aduși în fața unui judecător pentru a decide legalitatea arestului și, în consecință, nu au putut să formuleze un recurs la o decizie inexistentă de plasare în detenție.

Vina îi aparține Rusiei

După 12 ani de judecată, Curtea de la Strasbourg a constatat că, în virtutea suportului său economic, politic şi militar continuu pentru autoproclamata republică transnistreană, fără de care Tiraspolul nu ar putea supravieţui, Rusia este responsabilă pentru violările drepturilor reclamanţilor. Astfel, Federația Rusă le-a încălcat dreptul celor cinci polițiști de a nu fi supuşi relelor tratamente şi condiţiilor inumane şi degradante (art. 3), dreptului la libertate şi siguranţă (art. 5) şi dreptului la un remediu eficient (art. 13).

Totodată, s-a stabilit că autoritățile de la Chișinău şi-au îndeplinit obligaţiile pozitive în privinţa drepturilor reclamanţilor protejate de Convenţie. Prin urmare, violările drepturilor reclamanţilor nu sunt imputabile R. Moldova. CtEDO a obligat Federaţia Rusă să ofere victimelor compensaţii în valoare totală de 90 000 de euro, dintre care 25 000 de euro pentru reclamantul Mangîr, 20 000 de euro pentru Condrea, şi câte 15 000 euro pentru fiecare dintre ceilalţi trei reclamanţi.

Judecătorul rus contestă dependența transnistriei față de Rusia

Pe parcursul celor 12 ani cât a durat procesul de la Strasbourg, victimele au fost apărate de către avocații Andrei Bivol, Alexandru Tănase și Janeta Hanganu. Potrivit lui Bivol, procedura a implicat un anumit grad de complexitate. „Toate dosarele ce vizează chestiunea transnistriei sunt examinate într-un timp mai îndelungat. Acest lucru se întâmplă, pentru că, de fiecare dată, sunt reevaluate toate circumstanțele, inclusiv relația politică, economică și militară cu Rusia. Curtea trebuie să stabilească, dincolo de orice dubiu rezonabil, că toate constatările sale anterioare privind dependența Transnistriei față de Federația Rusă sunt încă valabile sau erau valabile în perioada în care s-au petrecut încălcările reclamate de către părți. În această Hotărâre a Curții, sunt multe referințe la constatările făcute anterior în cauze precum Mozer c.Moldovei și Rusiei, Ilașcu și alții c.Moldovei și Rusiei sau Catan și alții c.Moldovei. Faptul că se fac astfel de referințe nu înseamnă că circumstanțele n-au fost reevaluate sau reverificate”, explică avocatul.

„Curtea a stabilit că măsurile pe care putea să le întreprindă R. Moldova, în mod obiectiv, au fost întreprinse și țara și-a îndeplinit obligațiile de a proteja drepturile cetățenilor săi. Toate violările drepturilor reclamanților sunt imputabile Federației Ruse, pentru că aceasta controlează în mod direct tot ce se întâmplă în transnistria. Hotărârea a fost luată cu șase voturi pro și un singur vot contra. Judecătorul din Federația Rusă a votat împotrivă și a emis o opinie disidentă, prin care contestă dependența de facto a transnistriei față de Rusia”, punctează Andrei Bivol.
Moscova s-a declarat stupefiată...

Amintim că CtEDO a condamnat Rusia de mai multe ori din cauza tratamentului inuman la care au fost supuși cetățenii R. Moldova de către separatiștii transnistreni. Cazul Ilaşcu şi alţii contra Moldovei și Rusiei este unul dintre cele mai reprezentative în acest sens. În iulie 2004, Înalta Curte a obligat Guvernul de la Chişinău să achite prejudicii a câte 60 de mii de euro pentru trei membri ai grupului Ilaşcu: Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco. Numai Ilaşcu a primit de la Federaţia Rusă 180 de mii de euro. Peste şapte ani, CtEDO a condamnat din nou Guvernul Federaţiei Ruse în cazul lui Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa. Magistraţii de la Strasbourg au examinat legalitatea detenţiei lor după data de 8 iulie 2004 şi au constatat că aceștia cad sub jurisdicţia Rusiei. CEDO a obligat autorităţile ruse să achite familiilor celor doi peste 80 de mii de euro.

La rândul său, Rusia s-a declarat stupefiată de condamnarea sa în cazul Ilie Ilașcu, deși armata a 14-a rusă a luptat deschis contra integrității R. Moldova în războiul de pe Nistru din 1992 și a sprijinit secesioniștii în toate ilegalitățile pe care aceștia le-au săvârșit pe teritoriul țării noastre.

Cinci polițiști moldoveni au fost ţinuţi în condiţii inumane într-un izolator din Tiraspol, fiind torturați și forţaţi să declare că au trecut Nistrul pentru a răpi „politicieni”. 

timpul.md

0