710

23 de localități din țară au primit astăzi ambulanțe noi

Alte 23 de ambulanțe noi, din totalul de 69 procurate la începutul acestui an, au fost repartizate astăzi în substațiile și punctele de asistență medicală urgentă din 23 de localități, printre care: Soroca, Vulcănești, Molovata (Coșnița), Nemțeni, Bobeica și Cărpineni (Hîncești), Bardar (Ialoveni), Susleni (Orhei), Lozova (Strășeni), Lipcani (Briceni), Pelinia (Drochia), Brînzeni și Cupcini (Edineț), Risipeni și Glingeni (Fălești), Sturzovca (Glodeni), Șaptebani (Rîșcani), Bădiceni (Soroca), Găvănoasa (Cahul), Iargara (Leova), Valea Perjii (Taraclia), Baurci, Cazaclia (Ceadîr-Lunga).

Unităţile de transport sanitar corespund tuturor standardelor internaționale în domeniu, iar echipamentul medical din dotare permite acordarea asistenţei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel.

Menționăm că, celelalte ambulanțe vor sosi în țară până la sfârșitul acestei luni, deoarece uzina producătoare a trecut la un nou standard de motorizare, de la euro 4, la euro 5. Trecerea la euro 5, noul standard ecologic, nu va implica cheltuieli suplimentare, dar va aduce doar beneficii, având un grad scăzut de poluare a aerului.

Totodată, la 12 iulie, Guvernul a semnat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Acordul de împrumut, în valoare de 12 milioane de euro, pentru procurarea a 170 de ambulanțe, dintre care 35 unități de tip “C” (Ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip “B” (Ambulanțe de prim ajutor). Prin această achiziție, alături de celelalte autosanitare procurate deja, se înlocuiește în proporție de aproximativ 70% parcul auto de ambulanțe.

Reînoirea transportului sanitar a Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, va creşte capacitatea de intervenţie și va spori calitatea și rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienților, îndeosebi în zonele rurale.

„În acest an, ne-am propus să înlocuim în proporție de aproximativ 70% parcul auto de ambulanțe vechi pe care le avem acum în țară. Cetățenii sunt primii și cei mai importanți beneficiari ai reformei sistemului medical de urgență. Sporirea capacității de a răspunde rapid în situații de urgență, pentru a salva vieți și acordarea asistenței medicale calitative, este încă un pas spre obiectivul primordial: bunăstarea populației”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Evenimentul a fost marcat în prezența deputaților în Parlamentul Republicii Moldova, conducerii Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, personalului medical din componența echipelor de asistență medicală urgentă prespitalicească din teritoriu.

evenimentul.md

0