691

Planificarea familială este un drept al omului, mesajul Zilei Mondiale a Populației

Planificarea familială constituie unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Fiecare persoană și fiecare cuplu are dreptul să decidă liber asupra numărului de copii pe care și-i dorește, a intervalului dintre sarcini, a momentului când trebuie să planifice o sarcină, la fel și dacă vrea să aibă copii. De Ziua Mondială a Populației, marcată anual pe 11 iulie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de comun cu Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA Moldova) atenționează opinia publică asupra unor aspecte importante privind dezvoltarea populației, transmite IPN.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a spus în cadrul unei conferințe de presă că familia stă la baza unei societăți sănătoase și prospere, iar o familie cu copii sănătoși înseamnă pentru țară bunăstare. Potrivit ministrului, în Republica Moldova majoritatea femeilor care doresc să evite o sarcină nu utilizează metode sigure de planificare familială. Doar 1/3 din acestea folosesc contraceptive moderne și doar 14% apelează la metode tradiționale de contracepție.

Ministrul a mai spus că fiecare al șaptelea bărbat consideră că aspectul privind planificarea familială ține strict de responsabilitatea femeilor. „Există încă foarte multe mituri care trebuie sparte. Iar populația trebuie informată corect. Fiecare persoană trebuie să aibă acces la informare, la consiliere, la servicii de planificare familială de calitate, inclusiv la mijloace moderne de contracepție. Îndemn toată societatea să spargem aceste stereotipuri care mai există și mai persistă în mintea noastră și sunt prezente în societatea noastră”, a spus Svetlana Cebotari.

Potrivit reprezentantei UNFPA în Moldova, Rita Columbia, în lume sunt încă multe femei care luptă pentru dreptul lor de a avea acces la metode moderne de contracepție, uneori este vorba de o bătălie pe viață și pe moarte. Ea susține că este de o importanță majoră accesul la informație încă pe băncile școlii, nu doar atunci când femeile ajung la vârsta reproductivă, trebuie să existe din timp acces la acest tip de educație.

„Astăzi în Republica Moldova există 17% din femei care nu sunt informate corespunzător și care sunt în situația când nu își doresc o sarcină, dar nu au informație destulă despre toate metodele de contracepție, ceea ce creează impedimente în viața lor de zi cu zi”, a spus Rita Columbia.

Potrivit datelor statistice prezentate de către UNFPA, în Republica Moldova 17 la sută dintre femei de vârstă reproductivă nu dispun de mijloace de contracepție, chiar dacă nu planifică o sarcină. Cea mai mare necesitate este în rândul femeilor tinere, a celor sărace și din mediul rural.

ipn.md

0