1301

Un nou miliard se încearcă a fi transferat în răspunderea lui Veaceslav Platon, avocați

Avocații omului de afaceri Veaceslav Platon susțin că un nou dosar de învinuire a fost intentat clientului lor, prin care se încearcă transferarea unui nou miliard în răspunderea lui Platon. Apărarea susține că această învinuire nu are la bază un probatoriu, ci rezultă doar din declarații.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Valeriu Pleșca a menționat că a fost emisă o nouă ordonanță de punere sub învinuire în cadrul unei noi cauze penale, în care lui Veaceslav Platon i se incriminează însușirea a peste 1,7 miliarde de lei de la Banca de Economii. Potrivit apărării, suma de bani ar fi fost transferată unor grupuri de companii bine cunoscute și care sunt reflectate în raportul Kroll drept companii ce se atribuie grupului Șor.

„Deci, lui Veaceslav Platon i se incriminează că, profitând de încrederea lui Ilan Șor, adică inducându-l pe acesta în eroare, dânsul fiind președintele Băncii de Economii, ar fi obținut creditele. Dar creditele, de fapt, le-au obținut companiile atribuite grupului Șor. Și banii au mers mai departe în alte companii înregistrate în afara hotarelor Republicii Moldova – vorbim despre compania „Zenit-management”, care la fel este înregistrată pe aceeași adresă ca și alte companii ale grupului Șor. În aceste condiții, clientului nostru i-au apărut neînțelegeri: cum el a comis infracțiunea sau sustragerea, odată ce nu sunt prezentate probe că banii ar fi ajuns la el, iar toată învinuirea în principiu se bazează pe informațiile prezentate de Ilan Șor”, a notat Valeriu Pleșca.

Potrivit avocatului, o altă sustragere incriminată lui Veaceslav Platon, prin aceeași ordonanță, este că ar fi însușit peste 278,5 milioane de lei, iarăși prin intermediul unor companii, ca ulterior banii respectivi să fie rambursați către Moldindconbank prin niște credite care la fel ar fi fost obținute de către Ilan Șor. „Probabil, sumele respective – de un 1,7 miliarde și 278 de milioane – se tind a fi scoase din altă învinuire sau din alt rechizitoriu pentru a fi incriminate clientului nostru. Clientul nostru nu recunoaște aceste sume de bani și nu este demonstrat prin nimic că dânsul a sustras acești bani”, a declarat avocatul. Apărarea a mai spus că o nedumerire este legată și de faptul că acest dosar a apărut acum și nimeni nu a făcut declarații despre acești bani.

Avocatul Eduard Rudenco a menționat că se face tot posibilul pentru ca societatea să nu cunoască despre cei care într-adevăr a furat din sistemul bancar. Acest dosar de învinuire este o copie-oglindă a învinuirii pe care Veaceslav Platon a fost deja condamnat. „Analizând această învinuire, am ajuns la o concluzie – adevărul despre furtul miliardului nu o să-l aflăm. Acești procurori fac tot posibilul ca să-l acopere pe Ilan Șor și pe cei care de fapt au profitat de banii sustrași din Banca de Economii și din Banca Națională. Pentru mine cel puțin, este ridicolă această învinuire”, a mai spus Eduard Rudenco.

ipn.md

0