1182

Ce promisiuni făcute în campania electorală trebuie să respecte Andrei Năstase

În cadrul campaniei electorale a alegerilor locale noi, Andrei Năstase, a anunțat un șir de priorități pentru mandatul de primar. Unul dintre angajamentele asumate este eliminarea din instituțiile Primăriei a tuturor persoanelor care se fac responsabile de delapidarea fondurilor publice, trucarea licitațiilor, gestionarea frauduloasă a bugetului, precum și de utilizarea abuzivă a bunurilor publice.

În programul său electoral se menționează că va fi creată o echipă de profesioniști dedicați, selectați pe criterii de integritate, cu aptitudini relevante realizării posturilor din organigrama nou formată, transmite IPN.

Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr declara că, în calitate de primar, va dispune un audit intern profund în cadrul întreprinderilor municipale, iar ulterior va urma desființarea celor care nu pot fi justificate în niciun fel, pentru că serviciile pe care le oferă pot fi procurate mai ușor și mai ieftin pe piața liberă.

Andrei Năstase a promis că va lansa o campanie de atragere a investițiilor locale și externe, orientate spre dezvoltarea infrastructurii, creșterea eficienței serviciilor publice și consolidarea capacității instituționale a municipiului. În platforma sa electorală se menționează că va fi lansat un program de granturi pentru antreprenorii din suburbii și din domeniul businessului mic și mijlociu.

Printre angajamentele asumate de către liderul PPPDA se numără şi majorarea fondului de salarii pentru cadrele didactice și managerii din învățământul preșcolar, primar și secundar cu 45 de milioane de lei, ajustat anual la rata inflației, începând cu anul 2019.

În programul său electoral, acesta fixează creșterea investițiilor capitale în sistemul educațional și alocarea lor în funcție de prioritățile stabilite. Un alt angajament este deschiderea de noi grădinițe și grupe pentru asigurarea fiecărui copil cu un loc la grădiniță, dar şi instituirea unui minim de finanțare a educației din veniturile totale ale Primăriei, excluzând transferurile, de cel puțin 20%, începând cu bugetul pentru anul 2019.

Printre măsurile pe care Andrei Năstase a promis să le aplice în primul an de mandat se numără amenajarea coridoarelor dedicate pentru transportul public, utilizarea tehnologiilor informaționale în reglarea transportului și fluxului de pasageri, dar și majorarea numărului de troleibuze noi, dotate cu rampe pentru persoane cu cerințe speciale și aer condiționat.

Potrivit lui, în prima fază, activitatea operațională a structurilor existente va fi supusă unui audit minuțios. În cea de a doua fază, va fi elaborat un plan de redresare, având drept obiectiv așezarea activității operaționale pe nevoile de mobilitate a cetățenilor și înlăturarea unităților de transport public uzate moral și tehnic.

Andrei Năstase a mai promis că, din prima lună de mandat, va dispune dotarea tuturor instituțiilor subordonate Primăriei cu suporturi necesare parcării bicicletelor, iar ulterior vor fi implementate programe de susținere a utilizatorilor de transport alternativ și ecologic.

În calitate de primar al Chișinăului, Andrei Năstase a spus că va iniția un program municipal „Medicină Accesibilă de Calitate”, care va include renovarea instituțiilor medico-sanitare municipale, dar și o colaborare strânsă cu mediul universitar și academic în reformarea sistemului de sănătate municipal. Acesta a mai promis să asigure, în calitate de primar, un oraș accesibil și incluziv pentru toți locuitorii. Potrivit lui, una dintre cele mai mari probleme ale capitalei o reprezintă infrastructura urbană neadaptată persoanelor cu mobilitate redusă, nevăzătorilor etc.

Conform rezultatelor finale, candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr la funcția de primar al capitalei, Andrei Năstase, acumulează 52,57% din voturile alegătorilor, iar contracandidatul său, Ion Ceban, de la Partidul Socialiștilor – 47,43%.

deschide.md

0