656

Victimele violenței în familie vor beneficia de suport psihologic

Victimele violenței în familie vor beneficia de suport psihologic în cadrul a 41 de subdiviziuni teritoriale ale Inspectoratului General de Poliţie (IGP).

Anunțul a fost făcut de către șeful IGP, Alexandru Pînzari, într-o conferință de presă, relatează MOLDPRES.

Potrivit conducerii IGP, în cadrul birourilor de asistență, persoanele care au avut de suferit în urma violenței în familie vor fi consultate de către specialiști și vor beneficia de sfatul psihologilor.

În Moldova se desfășoară campania „Violența din click în click”

„După exact un an de la aprobarea ordinului de restricție urgentă, facem un alt pas important în domeniul protejării victimelor violenței în familie. Aprobarea recentă a concepției cu privire la asistența primară psihologică, acordată victimelor violenței în familie, va permite psihologilor Poliției Naționale să acorde sprijinul neîntârziat, atât de necesar oamenilor care au avut de suferit. Deşi este în descreştere, violența constituie una dintre cele mai frecvente probleme în localitățile țării, de aceea poliția trebuie să acorde nu numai suport juridic, ci și psihologic”, a spus Pînzari.

La rândul său, șeful Direcţiei generale securitate publică din cadrul IGP, Marin Maxian, a remarcat că, zilnic, se înregistrează în jur de 50 de adresări la poliţie în urma conflictelor familiale. „Avem patru tipuri de violență: fizică, sexuală, psihologică și spirituală. Analiza demonstrează că, în cadrul comportamentului violent, afecțiunea psihologică reprezintă o consecință, care determină persoanele să fie retrase și limitate”, a afirmat Maxian.

„Psihologii IGP sunt deschiși pentru a contribui la prevenirea și combaterea acestui fenomen, mai ales în situațiile de criză. Vom deschide larg ușile birourilor de consiliere psihologică, aici oamenii vor fi înțeleși și ajutați să declare actul de violență”, a spus psihologul Maria Melnic.

Potrivit datelor IGP, anual sunt înregistrate circa 3000 de cazuri de violență în familie, dintre care 1000 sunt infracțiuni. În jur de 40 de femei își pierd viața în urma violenței în familie, iar patru dintre acestea sînt determinate la suicid.

noi.md

0