Se „caută” un nou director la Azilul Republican din Chișinău
Azilul republican pentru invalizi și pensionari din mun. Chișinău, unde au fost depistate o serie de încălcări făcute de managerul instituției, a rămas fără director. La mijlocul lunii februarie curent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale a anunțat organizarea unui concurs pentru ocuparea funcției de director al Azilului.
Într-un răspuns oficial pentru ZdG, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că pe parcursul anului 2017, Agenția Națională de Asistență Socială a efectuat 7 vizite la Azil: 3 vizite inopinate și 4 vizite de lucru, în cadrul cărora au fost depistate mai multe încălcări. Totodată, reprezentanții Minsiterului susțin că la Azil au rămas doar 6 camere reparate care nu au fost încă ocupate. „Beneficiarii Azilului sunt persoane vârstnice, persoane cu dizabilități fizice – aceștia întâmpinând dificultăți majore la urcarea etajelor superioare, au fost plasați la etaje inferioare (care se află într-o stare deplorabilă, n.r.). Conform informației parvenite de la Azil, la sfârșitul lunii decembrie 2017, au fost ocupate 9 odăi reparate cu 10 beneficiari, iar restul odăilor rămân libere pentru că din cauza problemelor de sănătate și obișnuinței, beneficiarii nu au fost de acord să părăsească odăile în care au fost cazați inițial”, se arată în răspunsul emis de Minister.
În același timp, reprezentanții Ministerului anunță că „în temeiul Raportului de audit al situației din Azil, când s-a stabilit că au fost făcute mai multe tranzacții fără acte, iar beneficiarii s-au plâns că nu primesc lucruri de primă necesitate, a fost evaluată activitatea instituției și suspendat din funcție Gheorghe Gerștega, directorul Azilului”.
La 16 februarie curent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat un concurs de ocupare a funcției de director al Azilului.
Amintim că ZdG a urmărit, timp de mai multe luni, situația de la Azilul Republican din Chișinău și a scris o serie de articole despre „politica” directorului Gheorghe Gherștega. Săptămânal, la redacție veneau mai mulți beneficiari care ni se plângeau de condițiile insuportabile de acolo și atitudinea directorului față de ei. După câteva săptămâni de la publicarea primului articol: „Culisele Azilului republican pentru invalizi şi pensionari”, directorul Azilului republican a fost demis la 15 ianuarie 2016, după ce, la sfârşit de noiembrie 2015, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) a efectuat un control inopinat la azil. În urma verificărilor, s-au depistat mai multe încălcări, printre care: nu au fost înregistrate procedurile achiziţiilor publice petrecute; lipseau procesele-verbale şi registrele de evidenţă a contractelor; azilul nu a întocmit niciun raport pentru contractele încheiate, etc. Însă, după mai puţin de o lună, la 11 februarie, el a fost restabilit în funcție. Potrivit MMPSF, Gheorghe Gherştega a fost restabilit în funcţie în baza acţiunii înaintată în instanţa de judecată de către acesta cu privire la încălcarea procedurii de aplicare a sancţiunii disciplinare sub formă de concediere. „S-a constatat încălcarea prevederilor Codului Muncii, potrivit căreia până la aplicarea sancţiunii disciplinare angajatorul este obligat să ceară salariatului o explicaţie scrisă privind fapta comisă. Explicaţia poate fi prezentată de către salariat în termen de cinci zile lucrătoare de la data solicitării. Refuzul de a prezenta explicaţia cerută se consemnează într-un proces-verbal semnat de un reprezentant al angajatorului şi un reprezentant al salariaţilor. În context, ţinem să menţionăm că explicaţia scrisă a fost solicitată de la dl Gherştega pe data de 14 ianuarie 2016, fiind stabilit şi termenul limită de prezentare a acesteia – 15 ianuarie (contrar prevederilor din Codul Muncii). La data de 15 ianuarie dl Gherştega a solicitat în scris prelungirea termenului de prezentare a explicaţiei până la data de 20 ianuarie. Însă solicitarea respectivă nu a fost luată în considerare şi la data 15 ianuarie, curent, a fost întocmit un proces-verbal cu privire la neprezentarea de către Gheorghe Gherştega a explicaţiilor solicitate. Ulterior, şeful Azilului republican a fost demis. Astfel, în scopul înlăturării încălcării procedurii de aplicare a sancţiunii disciplinare sub formă de concediere, prin ordinul ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a fost abrogat ordinul cu privire la concedierea domnului Gherştega Gheorghe”, se menţiona atunci într-un răspuns trimis de către MMPSF.
Ulterior, după ce ZdG a scris mai multe articole și MMPSF a făcut controale inopinate, Gheorghe Gherștega, care refuza să discute cu noi a venit la redacție, ca să ne învinuiască de insistența cu care scriam articole, spunând că ar fi vreo răfuială politică și negând faptul că cele relatate de noi ar fi prezentat situația reală din Azil.
zdg.md