560

Mai aproape de poliție. Împreună, pentru a soluționa problemele

Un nou concept al poliției comunitare a fost prezentat, săptămâna trecută, la Ungheni.

”Eu cred că acest proiect are șanse. Suntem într-un moment când societatea a rămas nițel în urma poliției, iar poliția  a făcut un pas înainte. De aceea e bine să preluăm experiența bună din alte țări. Spre exemplu, din Estonia”, a făcut o remarcă Arcadie Barbăroșie, director executiv al Institutului de Politici Publice, prezent și el la eveniment. ”Trebuie de făcut pași importanți, trebuie de puși la lucru responsabilii de securitatea comunitară”, a subliniat dânsul.

În aceeași zi, a avut loc și prima ședință a Consiliului de securitate comunitară, constituit în municipiul Ungheni pe 15 februarie.

Notă: Conceptul de activitate polițienească comunitare reprezintă un parteneriat cu cetățenii, pentru identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii zi de zi și identificarea modalităților de soluționare.

Societatea civilă tot mai aproape de poliție

La ședință au fost invitați reprezentanți ai societății civile, ai Institutulde Politici Publice, ai  primăriei Ungheni. De asemenea, prezenți au fost și angajații Inspectoratului de Poliție, dar și coordonatorii proiectului din cadrul Inspectoratului General de Poliție.
Profesori, medici, funcționari publici au discutat conceptul poliției comunitare, aducând în prim-plan mai multe probleme cu care se confruntă la momentul actual.

Unii s-au plâns de activitatea poliției, alții, dimpotivă, s-au arătat mulțumiți.

”Polițistul trebuie să fie ajutorul elevului, ajutorul școlii. Cu părere de rău, la noi polițistul este ”sperietoarea” elevului. Noi chemăm polițiștii doar când avem probleme. Dar… Ori ei prea rar intră în școală, ori noi ne adresăm cam rar. Știu că există multe probleme, dar uneori polițiștii nu-s acolo unde trebuie”, a specificat Maria Buruiană, consilier municipal, ea și director educativ la Liceul “Gheorghe Asachi” din Ungheni.
S-a decis să fie create în localități grupuri de cetățeni activi, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai societății civile, ai administrației publice, ca împreună să identifice problemele din comunitate și să găsească soluții pentru rezolvarea acestora.

”Propunerile, dar și nemulțumirile oamenilor reprezintă esența cooperării, a dialogului dintre comunitate și poliție. Noi nu cunoaștem întotdeauna cu ce probleme se confruntă comunitatea sau ce dorește să facă pentru ea poliția”, a menționat Igor Vrănescu, șeful Inspectoratului de Poliție Ungheni, după care a continuat: ”Am auzit astăzi de la cei prezenți că doriți să ne vedeți mai des pe la ușă. Dar nu toți cetățenii vor aceasta. Atitudinea față de poliție e diferită în societate. Totuși, e nevoie să ne implicăm, fiecare membru al comunității, și să rezolvăm probleme în comun”.

De menționat că acest proiect este implementat de Guvernul Republicii Moldova împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliție, administrațiile publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, fiind susținut de Ambasada Statelor Unite în Moldova.

expresul.md

0