2322

Copii ce reciclează plasticul și se distrează: cine a spus că este imposibil?

În următoarele câteva luni, în Moldova se va deschide primul atelier pentru copii pentru prelucrarea plasticului uzat! Acest lucru va fi realizat de către grupul de inițiativă TEP (Tinerii pentru ECO Plastic) din Chișinău. Doriți să aflați detaliile? Atunci citiți articolul până la sfârșit!

Câte ceva despre motivație: Astăzi în oraș nu se poate de mrs 100 de metri fără a da de o sticlă sau un pachet din plastic. Ceea ce vedem noi este doar o mică părticică a acelor deșeuri aruncate în Moldova (mai mult de 90 tone anual). O parte din aceste deșeuri, sub influiența factorilor externi, se fărâmițează repede până la mărimi microscopice, și apoi nimerește în aer, în sol și în apa pe care o bem și alimentele pe care le consumăm... (https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2015/acs-presspac-november-11-2015/commercial-sea-salt-samples-purchased-in-china-contaminated-with-microplastics.html)

Conform cercetărilor științifice, aproximativ 83% din probele de apă luate pe continentul European DEJA sunt poluate cu microplastic! Ce urmează? Dacă nu începem să lucrăm la soluționarea acestei probleme astăzi, e groaznic de imaginat ce va fi mâine... 

Dar speranță este! În întreaga lume, pe lângă uzinele de prelucrare a deșeurilor de amploare industrială, apar și ateliere de reciclare mai mici, care lucrează nu cu efectele problemei, dar cu cauzele acesteia în comportamentul uman.

Un asemenea atelier este și cel la care lucrează Tinerii pentru ECO Plastic. Acesta se bazează pe modelul internațional Precious Plastic, despre care puteți să aflați în câteva minute interactive din video de mai jos:

Pe glob există mai mult de 100 asemenea ateliere, inclusiv 3 în Ucraina. 

Dar atelierul din Moldova se va deosebi de celelalte!

De ce? 

Pentru că din rândul unei inițiative simple și un hobby, atelierul  va deveni un proiect social activ, care va lcura preponderent asupra educației ecologice a tinerei generații, aducându-i la un model comportamental social și ecologic responsabil. Copii mici, începând chiar de la 5-6 ani, vor putea să confecționeze cu mâinile proprii lucruri frumoase și utile din plastic reciclat și vor lua cunoștință cu proprietățile lui direct în atelier (folosind utilajele speciale). 

Iată cum se petrece un asemenea workshop la colegii din Ucraina. 

Pe lângă aceasta, pentru copii și adolescenți se vor organiza seminare, derulări de film, acțiuni ecologice cu caracter de joc și activități în aer liber. Toate aceste acțiuni vor ajuta să convingă tânăra generație, că plasticul nu e gunoi, ci material prețios! O dată ce a ajutat să curețe ograda sa, copilul nu va mai arunca nici o sticlă alături de urnă! O dată ce a confecționat din plastic ceva desinestătător, copilul va începe să îl sorteze! Ceea ce înseamnă că ecologica va primi o șansă de salvare. Doar corect se spune din bătrâni, ”Curat nu e unde se face curățenie, dar unde se păstrează.” 

Cine va realiza acest proiect?

Echipa de bază constă din 5 tineri din diferite universități din Chișinău (ASEM, USEFS, UTM, AMTAP), care sunt uniți de un scop și o viziune comună pentru un viitor ecologic curat în Moldova  Totodată, tinerii sunt ajutați de prieteni și colegi cărora nu le e indiferentă sănătatea mediului.

Canalul Prime a realizat un reportaj despre ei, dacă doriți să îi vedeți în acțiune.

Cu ce se va mai ocupa atelierul?

Pe lângă lucrul cu copiii, atelierul TEP va recicla independent plasticul uzat (PET, HDPE, LDPE, PP) și va produce din el diverse produse de uz casnic. Astfel, plasticul folosit nu va aruncat la gunoi ci se va întoarce transformat pe piață, astfel micșorând cerința importării plasticului din afara țării (doi iepuri dintr-o dată!).

E sigură această producție? 

Fără îndoială. Toate produsele au trecut control în atelierele din lume și vor trece expertizele de laborator necesare în Moldova pentru a obține certificat standartizat de siguranță. 

Cine ajută proiectul TEP?

Cei mai diferiți oameni: ingineri, oameni de artă, ecologi, marketologi, designeri, profesori. Spre colaborare cu atelirul TEP sunt deschise diferite organizații non-guvernamentale și mișcări de tineret ca Hai Moldova, Atelier 99, ECO FEST, Travel Books ș.a. 

Deja la etapa inițială, activitatea echipei TEP a nimerit în vizorul mass-media, ca Pro-TV, Prime, Canal 2, Radio Sputnik, iar acum și forumul nostru. 

Se merită oare? 

Desigur! De fapt nu avem atât de multe variante: ori ne schimbăm modelul nostru de comportament, ori ne înecăm în deșeuri. Tinerii de la TEP propun o soluție care poate fi aplicată în fiecare localitate a Republicii. Toți membrii echipei sunt deschiși și dispuși spre schimb de experiență , plus planifică să scrie o instrucție detaliată pentru cei care vor dori să deschidă un atelier similar. 

La momentul de față este foarte importantă susținerea populației atât din punct de vedere moral, cât și material. Proiectul e finanțat din contul propriilor economii ale participanților, și din donațiile adunate, ceea ce nu e de ajuns pentru realizarea acestei idei.

Cum pot eu să contribui? Cum pot deveni parte din mișcarea TEP?

Până când nu s-a terminat campania de crowdfunding, se poate de contribuit cu orice sumă pentru susținerea proiectului pe site-ul guvern24.mdDar grăbiți-vă, au rămas mai puțin de 7 zile până la sfârșitul campaniei! 

La fel puteți să îi contactați pe cei de la TEP și să concretizați metodele de ajutare. Datele de contact: 

Email: preciousplasticmd@gmail.com 

Website: http://tepmd.org/ 

Pagina Facebook: https://www.facebook.com/TineriiPentruEcoPlastic/ 

Grup VKontakte: https://vk.com/tepmd 

Responsabilă pe campania de crowdfunding: Tacu Elena - tacu.elena.v@gmail.com https://facebook.com/people/Elena-TK/100015347370122 

Manager de proiect: Ternavschi Vladimir - ternavschi.vladimir@gmail.com   

Pe paginile lor și în rețelele de socializare veți găsi multă informație interesantă și actuală despre proiect, asamblarea utilajului și despre acctivitățile și concursurile desfășurate. 

Sperăm că informația oferită și videourile filmate de echipa TEP vor găsi răspuns în multe inimi, doar Moldova e casa noastră comună, și deci viitorul ei e un viitor al nostru comun! 

2