1042

Zgomotul produs de vecini: în ce cazuri ai dreptul să chemi poliția?

Sursa foto: bunadimineata.ro
Situații de conflict cauzate de vecini gălăgioși nu sunt o noutate pentru societatea noastră, însă nu întotdeauna știm cum să reacționăm la ele. „De multe ori întâlnim situații în care persoanele nu cunosc cum să procedeze atunci când sunt deranjate de zgomotele vecinilor”, susține avocata Inga Albu. Am selectat câteva întrebări frecvente despre relațiile dintre vecini, însoțite de explicațiile juristului.

Vecinii de alături dau muzică foarte tare, inclusiv pe timpul nopții. Ce pot face în această situație?

Vecinii care vă tulbură liniștea la miez de noapte sau dimineața devreme pot fi amendați. Pornind de la ideea că cetățenii trebuie să respecte ordinea și liniștea începând cu ora 22:00 și până la ora 7:00 dimineața, vă informăm că, cei care sunt deranjați de gălăgie, inclusiv prin cântarea cu voce ridicată, semnalizare acustică, folosirea aparatelor audio-vizuale cu intensitate maximă, atât în apartamente, cât și în curtea blocului locativ, pot apela oricând la numărul 902.

Vecinii mei sunt gălăgioși iar uneori se iau la bataie. In ce fel de situații am dreptul să chem poliția?

Sunteți în drept să chemați poliția imediat ce ați semnalat acest conflict. Inspectorul de poliție trebuie să vină ori de câte ori este solicitat pentru a constata încălcarea, a încadra fapta ilegală, a atrage la răspundere persoanele vinovate și a le aplica sancțiunile în corespundere și în limita Legii.

Ce trebuie să fac atunci când sunt deranjat de muzica dată de vecini, iar aceștia spun că nivelul sunetului este în limitele admisibile?

În caz că unii vecini își protejează poziția prin argumentul că muzica sună încet, atunci, nu este un motiv ca să nu anunțați poliția, atâta timp cît zgomotele vă deranjează, iar inspectorul de poliție va constata dacă acțiunile vecinilor constituie sau nu elementele componenței de contravenție vizată.

Există un nivel de sunet de la care acțiunile vecinilor pot fi considerate drept tulburare a liniștii?

Din păcate nu există o reglementare strictă în vederea limitelor de sunet, agentul constatator (inspectorul de poliție) al faptei de tulburare a liniştii nu dispune de un instrument pentru a măsura obiectiv nivelul de zgomot din locuinţă, fiind necesar ca un sonometru să se afle în dotarea acestuia, astfel încât constatarea să fie una conformă cu realitatea şi să nu se producă arbitrar şi subiectiv, doar prin folosirea simţurilor. Aceasta prezintă o problemă pentru sistem, din care de multe ori astfel de ilegalități nu ajung să fie pedepsite, conform Legii:

Tulburarea liniştii în timpul nopţii, de la ora 22 pînă la ora 7, inclusiv prin cîntare cu voce ridicată, semnalizare acustică, folosire cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuinţe sau în locuri publice, alte acţiuni similare, se sancţionează cu amendă de la 9 la 18 unităţi convenţional* aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice (Codul Contravențional al Republicii Moldova, articolul 357)

Sunt părintele unui copil care deseori plânge pe timp de noapte, trezindu-i pe vecini. Aceștia au dreptul să sesizeze poliția?

Aceste cazuri necesită a fi trecute cu vederea sau înțelese de vecinii mai sensibili la zgomot. Situațiile respective nu constituie acțiuni întemeiate și îndreptate direct pentru tulburarea liniștii, ci o situație motivată, de excepție, care urmează a fi acceptată și înțeleasă de vecini. Aici ne referim în special la zgomotele făcute de copii - fie că se joacă, aleargă prin casă sau plâng. În astfel de cazuri inspectorul de poliție nu poate face nimic.

Ce am voie să fac și ce nu am voie să fac în relația cu vecinii de bloc? Ce spune Codul Contravențional?

În calitate de vecini de bloc, sau a altor imobile, trebuie să cunoaștem că norma civilă ne reglementează în mod detaliat obligația de respect reciproc, influența vecină admisibilă, atentarea inadmisibilă, cererea de înlăturare a pericolului de prăbușire, regulile de folosire a apei, distanța pentru construcții și situațiile în care se admite depășirea hotarului terenului învecinat în cazul construcției, precum și modalitatea de soluționare a altor litigii.

* O unitate convențională constituie 50 lei. 

agora.md

0