O instructoare de dans la bară din Moldova: „Pe cât de frumos e acest dans, pe atât de dureros”
Cristina Scarlevschi (24 de ani) se simte balerină atunci când dansează la bară. A descoperit Pole Dance-ul în Grecia, unde a locuit 9 ani. Avea numai 20 de ani când s-a simțit de-a dreptul vrăjită de piruetele executate la bară de Anastasia Schuktorova - campioană la Pole Dance. „Am dat de ea întâmplător pe YouTube. Era atât de grațioasă, ziceai că e o balerină care dansează în aer. Doamne, mi se făcuse pielea de găină. Ce frumos dansa, câtă grație, câtă feminitate și gingășie. Executa atât de ușor elementele acrobatice, ziceai că e o felină. Atunci mi-am spus că vreau să fac și eu asta. Așa e firea mea, dacă mă fascinează ceva, răstorn cerul și pământul doar ca să învăț. Am căutat o școală în Atena și m-am înscris”, își amintește Cristina.
Cristina o admiră și astăzi, la distanță, pe instructoarea ei. Îi este recunoscătoare că i-a făcut cunoștință cu dansul la bară, pe care Cristina îl definește ca fiind o artă.
„Instructoarea mea era pe jumătatea grecoaică. Mama era rusoaică, iar tatăl – grec. O chema Marina Kosofidou. Comunicăm și astăzi, prietenim la distanță, iar când merg în vacanță în Grecia, neapărat o vizitez și iau parte la atelierele ei de pole dance.”
E atât de pasionată de acest gen de dans, încât o supără rău eticheta „striptease”, care deseori i se atașează.
„Of, striptease……Când aud asta, mă dor urechile. Să fiu înțeleasă corect, nu am nimic împotriva celor ce fac striptease, tot e o artă. Dar ceea ce facem noi e total diferit, scopul este altul. Eu am demonstrat și la Moldova are Talent , că acest dans nu trebuie confundat cu stripteasul, căci e un dans dificil, ce necesită multă muncă, silință și răbdare.”
„Eu vreau ca fiecare fată să se regăsească în acest dans plin de feminitate, căci ceea ce e frumos îi place și lui Dumnezeu. Stripteasul, în viziunea mea, e un dans pentru partener, nu pentru un public. Îndemn toate doamnișoarele și doamnele să treacă peste toate zvonurile și prejudecățile. Să vină să încerce.”
Cristina spune că e gata să le dea banii înapoi fetelor care nu vor fi cucerite de acest stil de dans. Și dacă frumusețea dansului la bară despre care vorbește interlocutoarea noastră nu le convinge, atunci ea vine cu argumente în cifre. Într-o oră de Pole Dance se ard de la 380 la 400 de calorii, care de regulă, sunt dublate de Cristina prin exerciții speciale. Iar dacă nici asta nu impresionează, e suficient să o priviți mai atent pe instructoare, mușchii ei frumos reliefați, ca să îți dorești să încerci.
„Pole dance e un soi de fitness, tonifiem și întărim mușchii. O oră pe zi, de 3 ori pe săptămână, e suficient. Avertizez că acest dans este destul de dureros, se lasă uneori și cu vânătăi, mai ales la început. Cu acest dans vă puteți lua rămas bun cât ai zice pește de pielea care tinde să atârne în jurul bicepșilor. Pe lângă asta, fără îndoială, trebuie să avem grijă la ceea ce mâncăm. Eu merg și la sală. Nu consum băuturi carbogazoase, prefer cafeaua naturală, ceaiurile din ierburi, sucuri naturale și cel mai important – apa. Nu mănânc niciodată fast food, nu calc pragul McDonalds-ului. Nu ating pizza și mănânc tot timpul ceea ce gătesc acasă. La asta se adaugă mișcarea.”
Revenind la Pole Dance, Cristina a deschis un studiou pentru antrenamente, acum o lună. Se află pe campusul Universității de Știință. Barele la care se dansează au fost aduse din Kiev, dintre care una se rotește. Grupele sunt formate din 6-8 fete, iar vârsta minimă la care poate frecventa este de 16 ani.
„Voi amenaja o sală și pentru aerial hoop (e acrobație pe cerc, în aer). Voi amenaja clase de balet pentru pici, astfel încât cei mici să fie ocupați cu baletul, în timp ce mamele lor vor face balet în aer. Invit și echipa Ea.md să încerce dansul la bară.”