Moldovenii se înghesuie să învețe limbi străine pentru a pleca din țară
Centrele de pregătire lingvistică înfloresc în Chișinău, iar pliante despre cursuri de studiere a limbilor străine se găsesc pe toți stâlpii din oraș. Moldovenii chiar își doresc să însușească o altă limbă, însă nu de dragul educației și a culturii generale, ci pentru a emigra.
Pe lângă engleză și franceză, moldovenii frecventează cursuri de arabă, turcă, chineză și portugheză. „În ultima perioadă foarte mulți sună și întreabă de norvegiană, suedeză sau daneză”, spune Svetlana Ceban, administratoarea unui centru de instruire lingvistică din Chișinău. Se pare că moldovenii renunță la destinațiile clasice de emigrare, precum Italia, Spania sau Franța și se orientează spre țările nordice. Acestea sunt, de altfel, și statele cu un nivel înalt de trai.
Moldovenii vor să învețe „măcar ceva”
„La noi se predă acum italiana, germana, spaniola, rusa, greaca, portugheza, araba, turca, chineza și poloneza. Au fost scoase norvegiana și suedeza, deși în ultima perioadă foarte mulți sună și întreabă anume de aceste două limbi. Lumea se interesează și de cursuri de limbă daneză”, povestește Svetlana Ceban.
Aceasta menționează că lecțiile predate la centrul lingvistic „Sansor” sunt îndreptate mai mult spre vorbirea și mai puțin spre gramatica limbilor străine. Acest lucru se întâmplă, pentru că cei mai mulți clienți sunt moldovenii care vor să învețe limba țării în care urmează să emigreze. „Foarte des vin oamenii și spun că au o lună ori două săptămâni la dispoziție pentru a învăța ceva. Cei mai mulți vin la italiană. «Măcar ceva», spun ei”, povestește administratoarea centrului lingvistic. „Nu știu de ce, dar pentru studierea limbii spaniole, persoanele vin din timp, cam cu 3 luni înainte de emigrare. În acest an araba, portugheza și turca au fost cele mai solicitate. La greacă avem puțini elevi”, punctează femeia.
Majoritatea cursurilor sunt predate de vorbitori nativi, ceea ce face ca prețul acestora să fie mai mare. „De exemplu, portugheza o predă un profesor orginar din Angola, iar chineza – de două femei originare din China. Pentru arabă avem persoane care au venit de la centrul de refugiere”, menționează Ceban.
Engleza pentru afaceri, tot mai populară
Să-ți aprofundezi engleza într-un domeniu este mai scump și mai complicat. Chiar dacă lecțiile de engleză generală sunt cele mai căutate, tot mai populare devin și cursurile de engleză pentru afaceri. „Engleza pentru medicină și afaceri este cea mai scumpă. Însă la medicină am avut foarte puțin grupe. De obicei, cursanții sunt doctori de la universitate care predau în limba engleză și fac perfecționare ori studentii străini care studiază medicina în engleză”, spune Tatiana Rabovila, directoarea Business Language Training Center.
„Cu mare părere de rău în ultima vreme am numai cazuri în care vine persoana și-mi spune că a câștigat Green Cardul, pleacă peste 2 luni și trebuie să susțină examenul TOEFL. Un începător nu are cum să susțină acest test după 2 luni de pregătire. Ca să te apuci să te pregătești de susținerea examenelor internaționale e nevoie să ai un nivel bun de cunoaștere a limbii engleze”, afirmă Tatiana.
Studierea unei limbi străine este o necesitate și totodată un lux. O oră de limbă engleză poate să coste între 12 și 14 dolari. Un curs integral care durează între 2 și 3 luni costă, în medie, între 1.000 și 4.000 de lei.
Sute de tineri susțin examenul Cambridge
Cei mai porniți să susțină testele de certificare a competențelor lingvistice sunt adolescenții care vor să studieze în străinătate. Aceștia pot susține examenele DELF/DALF pentru limba franceză, TOEFL, IELTS sau Cambridge pentru engleză sau DAF pentru germană. Alianţa Franceză este unicul centru acreditat din Republica Moldova pentru organizarea unor astfel de examene de franceză și singurul centru autorizat pentru organizarea examenului de engleză Cambridge.
„În acest an aproximativ 300 de persoane au susținut testul Cambridge și tot atâția au susținut DELF-ul și DALF-ul”, spune Diana Crețu, responsabilă de organizarea examenelor Cambridge în cadrul Alianței Franceze. „Majoritatea au susținut examenele pentru a pleca la studii peste hotare sau a obține nota 10 din oficiu la examenul de limbă engleză la BAC. Aproximativ 70% au obținut scorul minim solicitat. Marele avantaj al examenului Cambridge este valabilitatea acestuia pe întreaga viață. În plus, spre deosebire de TOEFL, care este preponderent academic, Cambridge este mai universal”, menționează Diana.
Există mai multe forme ale examenului Cambridge, iar prețul este diferit în funcție de specificul acestora. De exemplu, pentru a participa la desfășurarea unui test Cambridge pentru nivelul avansat, doritorii trebuie să plătească 3.200 de lei, iar pentru un Cambridge în domeniul afacerilor, 3.500 de lei.
Moldovenii nu învață limbi străine din plăcere
Reprezentanții unei alte școli de predare a limbilor străine spun că rareori le calcă pragul persoanele trecute de 50 de ani. „În cadrul școlii INSAM Language unde se predă germană, engleză, spaniolă și italiană, cursurile sunt frecventate de persoane de la 16 până la 50 de ani. De obicei, elevii sau studenții studiază limba străină în intituțiile de învățământ și doresc să avanseze în cunoașterea limbii sau pentru a susține cu ușurință examenele. Adulții, de regulă, studiază o limbă din două motive: colaborarea în cadrul serviciului cu persoane/întreprinderi străine sau pentru a pleca la muncă peste hotare. O foarte mică parte din adulți studiază pur și simplu din plăcere, pentru dezvoltarea personală”, mărturisesc reprezentanții școlii.
„În grupe sunt maxim șapte persoane, cursurile se desfășoară de două, trei sau patru ori pe săptămână, o lecție durează 90 minute. Prețul diferă în funcție de nivelul studiat și de numărul de lecții, de la 2.600 lei până la 3.900 lei”, precizează aceștia.