882

Cum tinerii din Moldova fac business. „Se lucrează pe datorie, oamenii sunt alintați”

Tinerii ambițioși din Republica Moldova pornesc cu chiu, cu vai afaceri, iau credite de la bancă, investesc timp și suflet pentru a crea locuri de muncă pe care, într-un final, nimeni nu le vrea. Călin Harti are o afacere de producere a articolelor din carton și hârtie și spune că lipsa forței de muncă este una dintre problemele cu care se confruntă. „Sunt alintați oamenii, vor bani mulți, dar nu se străduiesc să-i obțină”, mărturisește tânărul.

Călin Harti povestește că afacerea în care este implicat acum a fost pusă pe picioare cu 10 ani în urmă. În tot acest timp compania s-a concentrat pe producerea cutiilor din carton și a cutiilor din carton ondulat. „Din luna februarie a acestui an am început să producem pungi din hârtie și încă nu pot să zic că ne-am recuperat investițiile, încă plătim credite. Producem cutii pentru pizza, burgeri, sosuri, biscuiți, fructe, legume și pungi de hârtii pentru produse de patiserie și alte necesități. Lucrăm pentru întreprinderi mari industriale din Chișinău și din raioanele țării”, povestește antreprenorul. Călin spune că cel mai greu în afaceri este să obții bani. „În Republica Moldova se lucrează pe datorie de multe ori. În plus, o mare problemă este cu forța de muncă. Oameni sunt, dar ei nu-s calificați. Sunt alintați oamenii, vor bani mulți, dar chiar nu se străduiesc să-i obțină”, spune tânărul.

Călin Harti administrează o companie de producere a articolelor din carton și pungi de plastic. FOTO: moldNova

Cel mai greu este să mulțumești clienții

Maria este o altă tânără implicată într-o afacere pe care o administrează alături de sora sa. Este vorba despre confecționarea papucilor de casă din lână naturală. „Facem și pături, veste, ciupici din lână și piele naturală. Produsele se spală ușor, sunt foarte moi și călduroase. Confecționăm papucei și pentru bebeluși de câteva luni, iar acum încercăm să scoatem o linie de UGG-uri pentru copii”, povestește Maria.

Maria prezintă articolele produse de compania familiei sale. FOTO: moldNova

Tânăra menționează că afacerea a fost, de fapt, cumpărată, însă acest lucru nu le-a făcut munca mai ușoară. Maria spune că partea financiară cu siguranță le dă bătăi de cap, însă nu la fel de multe precum pretențiile clienților. „Cel mai complicat este să le faci pe plac clienților. Cât privește finanțările, am câștigat multe granturi și concursuri de business, iar asta ne-a ajutat”, puncteză aceasta.

Papuci de casă din lână naturală. FOTO: moldNova

„Avem profit, dar… trăim în Moldova. Oamenii vor prețuri mici și calitate tare bună. Problema noastră este că această afacere este una de sezon, deci iarna și toamna avem vânzări și comenzi, iar primăvara și vara stăm pe burtă”, mărturisește Maria.

La început a fost albina

„La început a fost albina” este crezul familiei Mămăligă care a început să producă miere și a înființat o întreprindere specializată în anul 2012. Afacerea localizată în satul Todirești, raionul Ungheni, este născută din pasiunea pentru apicultură a capului familiei Mămăligă. „Tatăl meu este apicultor. Noi avem o prisacă unde producem mierea și facem produse pe baza acesteia. Facem mixuri din miere și cătină, tinctură de propolis, polen cu miere, mixuri din tot felul de semințe, nuci și fructe uscate cu miere. Chiar și săpunul pe care-l facem tot miere conține”, povestește Elizaveta Mămăligă, cea care administrează afacerea.

Produsele întreprinderii fondate de familia Mămăligă. FOTO: moldNova

Tânăra spune că a investit mai mulți bani pe segmentul de promovare a afacerii decât pe procesul propriu-zis de producere. „Pentru noi a fost mai simplu, pentru că aveam deja stupii și albinele. Așadar, am investit mai mult pentru post-producere, adică pentru borcănașe, etichete, logou, branding, livrări. Este o afacere sustenabilă, însă nu pot să zic că este super profitabilă. Să spunem că pentru o familie aduce destul venit”, afirmă Elizaveta.

Prețurile produselor sunt relativ accesibile. Un săpun costă 25 de lei, un kilogram de miere de salcâm ajunge la 100 de lei, iar un borcan de 225 de grame cu miere și cătină costă 55 de lei. „În viitor vrem să facem investiții mai mari pentru a putea produce mai mult. Vrem să exportăm produsele noastre și mai ales, să creăm locuri de muncă în Todirești”, menționează tânăra.

Hainele confecționate în întreprinderea Mariei Patrinichi. FOTO: moldNova

Oportunitățile antreprenorilor de astăzi

„Tinerii antreprenori au mai multe oportunități astăzi”, punctează Maria Patrinichi, fondatoarea unei companii de producere a articolelor vestimentare. „Acum 11 ani, când am început afacerea, a fost foarte greu. Nu mai știu cât am investit. Știu că alergam pe la bănci, nimeni nu voia să-mi ofere un împrumut, nu aveam utilaje. Acum tinerii antreprenori au alte posibilități, cred că le este mai ușor. Încet, încet am cumpărat mașini de împletit, de cusut. Acum am 15 angajați. Confecționăm fulare, căciuli, rochii, fuste, de toate. Uniformele pentru poliție tot noi le coasem”, povestește Maria Patrinichi. Aceasta spune că vrea să-și dezvolte afacerea, să-și exporte produsele în alte țări și să obțină mai mult profit.

Pe acești antreprenori i-am întâlnit în cadrul Forumului Internațional „Youth Entrepreneurship in a Modern Society” care s-a desfășurat ieri la Chișinău și continuă astăzi. Tinerii antreprenori au decis să participe la forum, unde au posibilitatea să discute cu colegii lor din România, Ucraina, Italia, Georgia și Armenia, să-și împărtășească istoriile de succes și să abordeze provocarile din domeniul antreprenorial.

moldnova.eu

0