961

Curtea Constituţională dă câștig de cauză Guvernului în disputa cu președintele Igor Dodon

Judecătorii Curţii Constituţionale s-au expus astăzi în privinţa refuzului şefului statului de a desemna candidatul Guvernului la funcţia de ministru al Apărării.

Guvernul dominat de PD a cerut Curții Constituționale să stabilească ce se poate face dacă președintele țării refuză repetat să numească persoana vrută de Executiv la conducerea Ministerului Apărării. Locul a rămas vacant după ce Anatol Șalaru a fost demis la sfârșitul anului trecut cu voia propriului Partid Liberal. Președintele Igor Dodon a semnat cu bucurie decretul de demitere, dar mai recent nu a acceptat ca noul ministru să fie Eugen Sturza, propunându-l în schimb pe un militar, apropiat de-al său. Au urmat schimburi de reproșuri și amenințări între Dodon și Guvern - intrând în scenă Curtea Constituţională.

Înalta Curte a decis marți că șeful statului nu poate bloca înlocuirea membrilor cabinetului de miniștri și că decizia aparține „exclusiv” primului ministru.

Președintele Curții Constituționale, Tudor Panțîru, a spus că şeful statului este obligat să accepte numirile cerute de premier, iar „refuzul deliberat al acestuia justifică iniţierea de către Parlament a procedurii de suspendare a șefului statului”.

Panţîru a mai spus că mecanismul de demitere a Preşedintelui este însă o „procedură complexă şi de lungă durată”, care nu soluţionează „prompt” blocajul instituţional provocat „deliberat” de şeful statului.

Prin urmare, Înalta Curte a decis că situaţia poate fi deblocată pe o altă cale decât prin suspendarea preşedintelui şi anume prin a-l înlătura temporar din funcţie şi a-l înlocui cu un interimar.

Tudor Panţîru: „Refuzul Președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de preşedintele Parlamentului sau de primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligații constituționale a președintelui. Instituirea interimatului funcției, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligație constituțională și circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituțională”.

Preşedintele Igor Dodon a criticat decizia Înaltei Curţi, pe care a acuzat-o de „uzurparea puterii în stat” şi că ar face jocul guvernării dominate de PD:

„Decizia de astăzi înseamnă că dacă preşedintele nu este de acord cu opinia majorităţii sau a Guvernului şi nu semnează decrete pentru a promova o persoană în funcţie pe care ei o consideră oportună, dar preşedintele consideră că nu e, atunci mă pun să aleg una din două – fie cedez şi semnez decretul, fie eu nu cedez şi nu semnez decretul şi atunci responsabilitatea pentru acest decret şi această numire revine preşedintelui Parlamentului sau a Guvernului. Vor să mă oblige să aleg una din două în speranţa că eu voi ceda.”

Şeful statului a anunţat că el nu va ceda însă şi că nu va semna niciun decret cu care nu va fi de acord, inclusiv decretul privind numirea noului ministru al apărării pe care Dodon l-a respins repetat motiv din care Executivul a şi cerut Înaltei Curţi să propună soluţii de deblocare a situaţiei.

Dodon a acuzat Partidul Democrat de guvernământ că s-ar teme să iniţieze procedura de suspedare din funcţie a preşedintelui motiv din care s-a recurs la această găselniță:

„De ce nu au început azi procedura de impeachment, de ce nu au spus că mergem în faţa poporului? Vă temeţi? Foarte corect că vă temeţi!”

Decizia Curţii Constituţionale a fost comentată în contradictoriu de politicieni.

În timp ce reprezentanţi ai majorităţii parlamentare au salutat-o, exponenţi ai opoziţiei extraparlamentare spun că ar fi o continuare a jocului dintre PD şi PSRM.

În opinia reprezentantul PAS Sergiu Litvinenco aceasta decizie a Înaltei Curţi ar rezolva toate viitoarele pretinse conflicte între Plahotniuc și Dodon.

„PD-ul obține dreptul de a obține un decret pentru orice situație, inclusiv pentru numirea lui Plahotniuc ca prim-ministru, pe de altă parte, Dodon este scos basma curată, adică nu va fi nevoit să semneze cu mânuța lui decrete care l-ar dezavantaja electoral”, a comentat Litvinenco pe Facebook.

„Sper că decizia Curții i-a fost clară tovarășului Dodon. O primă acțiune în oprirea apucăturilor nord-coreene ale lui Dodon. Vor urma și altele...”, a atenţionat vicepreşedintele Parlamentului Iurie Leancă.

Formațiunea condusă de Leancă, PPEM, a înregistrat zilele acestea un proiect de lege în Parlament care prevede pedepse, inclusiv cu închisoarea, pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale.

europalibera.org

0