1121

Bugetul civil al Chișinăului – prima încercare de implicare a locuitorilor în amenajarea orașului

Primăria Chișinău a pus la dispoziție 3 milioane de lei pentru realizarea proiectelor propuse de locuitorii Capitalei. Chișinăuienii cu inițiativă, care vor să amenajeze singuri un teren de joacă sau un spațiu unde se colectează deșeurile, spre exemplu, au primit undă verde de la autorități să colecteze semnături în susținerea ideii lor și să depună proiectul.

Consiliul Municipal Chișinău a adoptat pe 4 iulie Regulamentul privind bugetul civil al Capitalei. De pe 10 iulie până pe 1 august chișinăuienii au depus 51 de proiecte. De anul viitor proiectele se vor depune în perioada 15 februarie – 15 martie la Direcția relații publice a Primăriei municipiului Chișinău.

Victor Lutenco, consilier municipal, a declarat la ședința preliminară a Comisiei de evaluare a proiectelor privind bugetarea civilă în municipiul Chișinău că „de pe 1 septembrie pe site-ul Primăriei va apărea un modul unde fiecare va putea să voteze un proiect mare și unul mic”. Astfel vor fi selectate proiectele care urmează să fie implementate. Dacă echipa de selecție identifică voturi false, atunci descalifică proiectul din competiție.

Pentru ce fel de proiecte chișinăuienii pot solicita bani

Sunt acceptate spre finanțare proiectele care soluționează probleme precum managementul defectuos al deșeurilor, lipsa parcărilor, starea proastă a trecerilor subterane sau calitatea drumurilor, gestionarea animalelor fără stăpân, aspectul inestetic al orașului.

Potrivit concepției Primăriei, „proiectele mici” sunt cele care au adunat minim 50 de semnături și au o valoare cuprinsă între 30.000 și 100.000 de lei. „Proiect mare” este considerat cel care trebuie să aibă minim 100 de semnături și care solicită un buget de peste 100 de mii de lei.

Cum ajunge ca un proiect să fie implementat

Pentru a fi implementate proiectele trebuie să fie votate de către orășeni și incluse în sarcina Primăriei municipiului Chișinău. Există o comisie de evaluare a proiectelor formată din consilieri municipali, câte un reprezentant al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, Direcției locativ-comunale, Direcției finanțe și doi reprezentați ai societății civile. După ce obțin acceptul comisiei de evaluare proiectele sunt prezentate chișinăuienilor pentru a fi votate, iar în sarcina și bugetul primăriei vor fi incluse proiectele care obțin cele mai multe voturi.

Exemple de proiecte depuse

Unul din proiectele depuse se numește „Drumul spre grădiniță – un drum sigur”. Inițiatorii își propun să repare drumul de acces spre Grădinița 174 de pe strada Korolenco 57. Pe acest drum trec zilnic cei 240 de copii care vin la grădiniță precum și 100 de locatari din blocul din fața instituției. Autorii proiectului cer 150.000 de lei de la Primărie și vin cu o contribuție proprie de 10.000 de lei. Cu cei 160.000 de lei aceștia vor să repare drumul și să amenajeze o parcare pentru părinții care își aduc copiii la grădiniță. Din această sumă peste 90.000 de lei vor fi cheltuiți pentru înlăturarea stratului de asfalt deteriorat și înlocuirea acestuia cu altul nou pe o suprafață de 105 metri pătrați. Parcarea va avea 78 de metri pătrați și va costa 67.000 de lei.

Locuitorii de pe strada Zelinski vor să amenajeze parcul „Ceburashka”. Aceștia scriu în documentul de proiect că valoarea investiției este de 300.000 de lei, iar de la primărie solicită 150.000 de lei. Inițiatorii cred că proiectul lor este relevant, deoarece „locurile de joacă și recreere pentru copiii din preajma blocului este o necesitate acută. Aceasta este obligatorie datorită faptului că este o parte vitală a copilăriei și are o mare influență asupra dezvoltarea psihică și fizică a acestuia, consolidându-i capacitățile și abilitățile”. Autorii acestui proiect nu prezintă detaliile bugetului și pe ce vor cheltui banii, dar scriu că într-un final va fi amenajat un teren de joacă de aproximativ 200 metri pătrați.

Proiecte finanțate din impozite și din propriul buzunar

Din cele 51 de proiecte depuse, 30 de proiecte sunt considerate mari, iar 21 – proiecte mici. Cele mai multe proiecte vizează aspectul inestetic al orașului – 26 de proiecte propuse spre implementare. Suma totală solicitată la această categorie este de 2,23 milioane de lei, iar cofinanțarea propusă de autorii proiectelor este de 457.000 lei. Chișinăuienii vor să rezolve problema aspectului inestetic al orașului prin construcția terenurilor de joacă sau de agrement și amenajări ale curților.

Alte proiecte vizează reparația porțiunilor de drum sau amenajarea locului unde se colectează deșeurile. Cei din sectorul Râșcani au depus cele mai multe proiecte mari, nouă la număr, iar cei din sectorul Buiucani au semnat cel mai mare număr de proiecte mici – opt inițiative. Amintim că bugetele publice sunt formate din impozitele plătite de cetățeni, astfel încât cele 3 milioane de lei alocate de Primărie sunt tot din buzunarele chișinăuienilor.

moldnova.eu

0