895

Între NATO și Rusia persistă divergențele profunde în chestiunea Ucrainei și a incidentelor aeriene din Marea Baltică

Divergențele profunde între NATO și Rusia persistă în chestiunea Ucrainei și a incidentelor aeriene din Marea Baltică.

Reuniunea de joi a Consiliului NATO-Rusia a fost tensionată de la început, atât în chestiunea Ucrainei, cât și în cea a reducerii riscurilor de derivă militară gravă, după recentele incidente care au implicat manevre ale avioanelor militare rusești și occidentale ce efectuează zboruri deasupra Mării Baltice.

Secretarial general NATO Jens Stoltenberg a spus că în ce privește Ucraina i s-a transmis ambasadorului rus Alexandr Grușko că „divergențele rămân profunde în chestiunea Crimeei și a conflictului din estul Ucrainei”.

Ambasadorii la Bruxelles ai țărilor NATO i-au mai cerut Moscovei și ca piloții ruși să anunțe dinainte planurile de zbor, să răspundă la controlul traficului aerian și să se identifice atunci când sunt contactați.

Kremlinul afirmă însă că toate zborurile rusești de deasupra Mării Baltice se desfășoară în strictă conformitate cu legislația internațională.

În luna iunie, Rusia a trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta un bombardier american B-52 cu capacitate nucleară deasupra Mării Baltice, într-un incident cu ecouri ce amintesc de perioada cea mai tensionată a Războiului Rece.

La rândul său, NATO a anunțat luna trecută că a urmărit trei avioane rusești deasupra mării, inclusiv două avioane care nu au răspuns la controlul traficului aerian și au refuzat să se identifice.

Cu totul, avioanele NATO din Europa au trebuit să efectueze circa 800 de interceptari de avioane rusești în ultimul an, de aproape două ori mai mult decât în 2014.

Rusia şi Belarus intenţionează să organizeze exerciţii militare comune în luna septembrie, manevre sub numele ZAPAD, Vest. NATO crede că la aceste exerciţii ar putea participa peste 100.000 de militari şi că aplicaţiile ar implica antrenamente cu arme nucleare.

Consiliul NATO-Rusia, forumul care reunește ambasadorii NATO și pe cel mai înalt diplomat al Rusiei pe lângă alianța condusă de SUA, este văzut ca un mijloc de a preveni creșterea tensiunilor, chiar și acum că manevrele militare comune au fost suspendate, iar majoritatea țărilor din NATO aplică sancțiuni Moscovei. Vreme de doi ani, din aprilie 2014 și până în primăvara anului trecut, Consiliul NATO-Rusia a fost suspendat din pricina intervenției Moscovei în Ucraina și a ocupării Crimeei.

În cadrul reuniunii, reprezentantul rus pe lângă NATO, Alexandr Grușko, a trebuit de altfel să răspundă multor întrebări și în legătură cu conflictul din estul Ucrainei, care a ucis peste 10.000 de persoane începând din aprilie 2014 încoace.

europalibera.org

0