Trei companii de asigurări sunt de vânzare: De ce nimeni nu se avântă să le cumpere
Au trecut deja mai mult de jumătate de an de când Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a obligat principalii acționari ai companiilor Asito, Aliance Insurance Group şi Moldasig să îşi vândă pachetele, dar fără rezultat.
De vină este interesul scăzut al investitorilor de a investi în capitalul social al societăţilor de asigurări, care "poate fi explicat prin situaţia economică din ţară", susţine într-un interviu pentru ziarul Capital Market, Svetlana Lupaşcu, director al Direcţiei generale supraveghere asigurări în cadrul CNPF, scrie Mold-street.
Interes scăzut al investitorilor
"Un exemplu elocvent (al interesului redus n.r.) este şi faptul că acţionarii societăţilor, cărora le-a fost blocat dreptul de vot şi li s-a acordat un termen de trei luni ca să-şi vândă acţiunile, nu au reuşit să vândă aceste valori mobiliare. Este vorba de companiile „Asito”, „Aliance Insurance Group” şi „Moldasig”. În acest context, unii acţionari ai “Moldasig” SA erau liberi să-şi vândă aceste acţiuni.
Deocamdată nu s-a reuşit vânzarea acestor valori mobiliare, iar unul din motive ar putea fi interesul scăzut de a investi în capitalul social al asigurătorilor", explică şefa Direcţiei generale supraveghere asigurări în cadrul CNPF.
Amintim că la începutul lunii septembrie 2016, CNPF a decis să oblige trei acționari majoritari, care dețin împreună peste 83% din capitalul Asito, să-și vândă pachetele.
E vorba de Windon & Flanders Limited din Marea Britanie care deține peste 50% din capitalul Asito, și de Dorman Management Limited și Ourimon Venture Limited din Cipru care dețin câte 17% și 16% din acțiuni.
Peste două săptămâni, pe 16 septembrie 2016, acelaşi lucru s-a decis şi în cazul a trei acționari majoritari, care dețin împreună peste 87% din capitalul Alliance Insurance Group, aceştia fiind obligaţi de CNPF să-și vândă pachetele.
E vorba de fostul acționar majoritar al Victoriabank, firma Generashon Financial B.V. din Olanda care deține 57% din capitalul Alliance Insurance Group, și de Bellefond Invest Limited și Papillon Invest Ltd din Marea Britanie care dețin câte 19,5% și 10,7% din acțiuni.
La începutul lunii decembrie 2016, CNPF a obligat și pe principalii acționari ai companiei Moldasig să își vândă acțiunile.
Motivul invocat de CNPF era faptul că administrația companiilor încalcă legislaţia şi nu au executat o serie de decizii ale autorității.
În acelaşi timp acţiunile de la Asito şi Aliance Insurance Group, nici nu puteau fi scoase la Bursă, pentru că pe ele a fost pus sechestru de către procurori, ca măsură asiguratorie pentru recuperarea a circa 900 milioane lei de la afaceristul Veaceslav Platon, condamnat pe 20 aprilie 2017, la 18 ani închisoare.
De notat că acţiunile celor trei companii, nici după decizia instanţei de condamnare a lui Platon nu au fost scoase la vânzare.
unimedia.info