1465

Un fost jurist de la Ministerul Sănătății, desemnat director al SA „MoldFarm”

medicamente farmacie

În decembrie 2016 Guvernul de la Chișinău a decis să creeze o societate pe acțiuni, deținută în totalitate de stat, care să se ocupe cu importul, achiziționarea, depozitarea și comercializarea medicamentelor în țară. Ministerul Sănătății urma ca în 2 luni să pregătească terenul pentru activitatea acesteia, însă până acum a fost numit doar un director despre care a refuzat să ne vorbească.

În viziunea Ministerului Sănătății, SA „MoldFarm” urmează să devină „o pârghie eficientă pentru asigurarea concurenței loiale pe segmentul achiziționării de medicamente, produse parafarmaceutice și dispozitive medicale”. Statul crede că astfel vor fi excluse situațiile privind înțelegerile de cartel între importatorii privați de medicamente, dar și situațiile când unii operatori privați nu-și respectă angajamentele contractuale atunci când câștigă o licitație. Potrivit ministerului, crearea acestei structuri îi va permite statului să achiziționeze medicamente în regim de urgență, iar acestea nu vor lipsi din spitale, scopul principal fiind evitarea unei crize a medicamentelor ca cea de la începutul anului 2015.

După aproape 3 luni de la aprobarea hotărârii de Guvern privind crearea SA „MoldFarm” am solicitat Ministerului Sănătății informații privind noua structură: dacă a fost creată, cine o conduce, care sunt planurile de viitor. De la minister am aflat că societatea pe acțiuni a fost înființată la data de 23 decembrie 2016 și că este condusă de Tudor Crigan. „Pentru realizarea funcțiilor stabilite (…), în scurt timp urmează să fie elaborat un Plan de dezvoltare al Societății pe Acțiuni „MoldFarm”, care va cuprinde organigrama, statele de personal și salariile acestora. Documentul va conține și acțiunile menite pentru lansarea, dezvoltarea și realizarea atribuțiilor pentru care societatea pe acțiuni a fost creată”, se mai menționează în răspunsul instituției.

Cine va conduce SA „MoldFarm”

Având în vedere că despre directorul SA „MoldFarm” știm doar că este cofondator al Asociației Juriștilor din Sănătate, ONG înregistrat cu 4 luni înainte de decizia Guvernului privind crearea noii structuri, și că anterior a activat în cadrul Direcției juridice a Ministerului Sănătății, am rugat-o pe responsabila de la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media a ministerului să ne trimită CV-ul lui Tudor Crigan pentru o informare completă și corectă a cititorilor noștri. Aceasta ne-a spus mai întâi că nu are CV-ul, apoi a negat că Crigan ar fi lucrat în cadrul Ministerului Sănătății, după care ne-a reproșat că „domnul nu este funcționar public, ceea ce presupune că CV-ul său nu se face public”. Considerăm că solicitarea noastră este întemeiată atâta timp cât SA „MoldFarm” se vrea a fi o întreprindere deținută în proporție de 100% de stat, iar autoritățile statului pretind a fi transparente în procesul decizional.

Până la urmă, pe Tudor Crigan l-am găsit prin intermediul foștilor săi colegi de la Ministerul Sănătății. Acesta a acceptat să ne trimită CV-ul său cu următoarea mențiune: „Eu nu știu de ce ați avea nevoie de CV-ul meu dacă sunt deja numit. Ministerul dacă m-a numit, înseamnă că a avut careva temei”.

Din CV-ul acestuia aflăm că Tudor Crigan este licențiat în Drept la Universitatea de Stat din Moldova (2012). În perioada anilor 2008-2011 a activat în cadrul unor ONG-uri, cum ar fi Asociația Studenților cu Dizabilități „Gaudeamus” și Asociația pentru Caritate și Asistență Socială „Acasă” din Chișinău. În ultimii 5 ani, Tudor Crigan a activat în instituții publice – inspector superior la Inspecția Socială (Chișinău), consultant superior în Secția juridică din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, jurist-coordonator în cadrul Ministerului Sănătății, acordând asistență juridică Institutului Mamei și Copilului.

Tudor Crigan ne-a mai spus că despre SA „MoldFarm” vom afla mai multe informații atunci când noua structură va avea propriul site. Deocamdată, nu se știe când acest lucru se va întâmpla și nici când va începe să activeze noua structură. „La moment, nu putem să spunem multe lucruri, abia suntem la etapa de consultații, lucrăm la business plan, nimic nu e făcut. Noi singuri încă trebuie să ne apreciem. Ne consultăm cu instituțiile publice cu privire la elaborarea pilonilor de bază ai noii structuri, inclusiv identificarea surselor financiare și a infrastructurii necesare”, a menționat Crigan. Acesta a mai confirmat doar că instituția nu are angajați, acest lucru urmând să fie decis de consiliul de administrare al societății pe acțiuni.

Conform surselor noastre, din consiliul de administrare al SA „MoldFarm” fac parte mai mulți angajați ai ministerelor Sănătății, Economiei și Finanțelor, iar președinte al consiliului a fost ales Denis Valac, șeful Direcției buget, finanțe și asigurări din cadrul Ministerului Sănătății.

Precizăm că în contul SA „MoldFarm” statul a transferat 20.000 de lei ca și capital social al întreprinderii, iar pentru asigurarea și respectarea condițiilor necesare depozitării și comercializării medicamentelor (cum ar fi Regulile de Bună Practică de Distrubuție sau de Farmacie) – două dintre funcțiile pe care aceasta vrea să le îndeplinească – sunt necesare investiții mult mai mari.

moldnova.eu

0