Moldova a mai urcat o poziţie în clasamentul Indicelui libertăţii economice
Republica Moldova a urcat o poziţie în clasamentul Indicelui libertăţii economice și ocupă locul 110 din 180 de țări și teritorii. Cel puțin asta arată clasamentul „Index of Economic Freedom - 2016”, realizat de către centrul de cercetare american „Heritage Foundation”.
În noul clasament țara noastră a acumulat 58 puncte, cu 0,5 puncte mai mult față de anul precedent. Potrivit studiului, Republica Moldova este plasată în grupul țărilor cu economii „preponderent nelibere”.
Indicatorul libertății economice este calculat în funcție de nouă criterii. Republica Moldova și-a îmbunătățit situația la indicii: drepturile de proprietate, libertatea comerțului, libertatea de afaceri și sarcini fiscale Totodată țara noastră și-a înrăutățit scorul la indicii: integritatea guvernamentală, libertatea pieții muncii, libertatea monetară și cheltuielile guvernamentale.
Potrivit studiului, Republica Moldova se află pe locul 41 din 44 țări din Europa (anul trecut locul 39 din 43 țări), iar scorul său este sub mediile regionale și mondiale. Țările europene care se află în urma Republicii Moldova sunt: Ucraina (locul 44), Grecia (locul 43) și Rusia (locul 42). Pe primele trei poziții în Europa ca și în anul trecut se află: Elveția, Estonia și Irlanda.
„Republica Moldova și-a revenit treptat de la o încetinire economică accentuată în ultimii trei ani, cu o creștere cauzată în mare măsură de consumul alimentat de remitențe și expansiunea modestă a creditului. A fost dat un nou impuls îmbunătățirii mediului de afaceri și continuării liberalizării regimului comercial.
Cu toate acestea, tranziția spre o economie de piață mai stabilă rămâne fragilă. Angajamentul general al guvernului de a consolida climatul antreprenorial și a promova libertatea economică nu a rămas inconsecvent. În pofida mai multor privatizări, sectorul public încă joacă un rol dominant în economie. Bazele libertății economice nu au o instituționalizare fermă, iar justiția rămâne vulnerabilă la interferențele politice și corupție”, se spune în raport.