884

Cum rezistă plantele tropicale frigului din R. Moldova? Aflăm de la directorul Grădinii Botanice

Circa 3 milioane de lei sunt utilizați anual pe timp de iarnă de către Grădina Botanică din Chișinău pentru achitarea costului agentului termic și asigurarea cu condiții normale de dezvoltare și supraviețuire a speciilor de plante din sere.

Solicitat de către reporterul nostru, Alexandru Teleuță, directorul Grădinii Botanice, ne-a relatat că deocamdată condițiile sunt normale, iar plantele sunt în afara oricărui pericol de îngheț.

„Grădina Botanică deține circa 10 mii de specii de plante: tropicale, subtropicale majoritatea din zona de Nord a globului. Actualmente, speciile s-au adaptat destul de bine la condițiile Republicii Moldova și depășesc temperaturile scăzute fără impact puternic negativ asupra ritmului lor sau asupra modului său normal de dezvoltare. Depunem tot efortul pentru menținerea regimului termic optimal”, ne-a spus Alexandru Teleuță.

Totodată, directorul Grădinii Botanice a menționat că în această perioadă foarte multe flori din seră înfloresc, de aceea au nevoie de o îngrijire specială.

„Marea majoritate a acestor flori înfloresc anume în lunile de iarnă, mai multe tipuri de cactuși, floare Paradisului, etc. Ritmul de dezvoltare se păstrează la aceste specii, ceea ce demonstrează că, totuși, condițiile nu sunt atât de rele sau sunt aproape de cele optime”, a precizat el.

Deși, se face tot posibilul pentru a fi asigurate toate condițiile plantelor, totuși mai există unele deficiențe.

„Avem neajunsuri la menținerea temperaturi termice la un nivel constant. La noi ba este, ba nu, deoarece nu întotdeauna ne oferă la timp acești agenți economici banii necesari pentru a satisface toate cerințele. Sprijin financiar ne acordă Academia de Științe a Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de lei pe an, dintre care 3 milioane de lei sunt utilizați pentru achitarea costului agentului termic pe timp de iarnă”, ne-a mai spus directorul.

curentul.md

0