1105

Sute de mii de oameni din nordul ţării vor avea acces la apă potabilă

nordul moldovei, apa potabila
400 de mii de oameni din şapte raioane din nordul ţării vor avea acces la apă potabilă. Apeductul Soroca-Bălţi va fi reconstruit şi prelungit, începând cu anul viitor. Guvernul urmează să ratifice un acord cu BERD în acest sens, la şedinţa de astăzi.

În prezent, doar oraşele Soroca şi Bălţi sunt asigurate cu apă potabilă, iar restul localităţilor  - cu ape freatice.

În prezent, apeductul asigură cu apă doar 150 de mii de consumatori din Bălţi şi Soroca. După renovare, capacitatea acestuia se va dubla.

"De aici se va începe totul. În hala acesta apa va fi tratată cu anumiţi reagenţi, cu cărbune, cu nisip de coarţ după o tehnologie modernă", a spus Tudor Panici, director "Acva-Nord", Soroca.

Proiectul de renovare şi extindere a apeductului prevede aprovizionarea cu apă şi a locuitorilor din raioanele Floreşti, Drochia, Râşcani, Sângerei şi Teleneşti. Raionul Drochia, de exemplu, va primi un milion de euro pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă.

"Noi avem o situaţie foarte precară în ceea ce ţine de aprovizionare cu apă potabilă în raionul Drochia. În satul Sofia e o situaţie extrem de grea cu apa, au secat fântânile şi nu doar în acestă localitate", a declarat vicepreşedintele raionului Drochia, Andrei Marian.

Locuitorii oraşului Drochia spun că au nevoie de apă potabilă deoarece acum o primesc din sonde, doar câteva ore pe zi:

"Avem doar dimineaţa, la masă şi seara. - De ce nu puteţi primi non-stop apa? - Problema e că o primim din sonde şi se vede că nu este în cantităţi suficiente".

"De calitate vrem ca să fie. Să fie apă toată vremea să nu ne-o dea cu întrerupere".

Autoritățile susțin că oamenii vor primi apa la un tarif accesibil:

"Va exista o singură întreprindere, un singur operator, un singur tarif în toată această zonă. Va fi mult mai mic decât în momentul în care fiecare foloseşte sursa sa", a precizat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Apeductul Soroca-Bălţi a fost construit în 1980 şi este gestionat de întreprinderea de stat "AcvaNord". Proiectul de renovare şi extindere va costa 30 de milioane de euro, dintre care 10 milioane vor fi oferite sub formă de credit nerambursabil din partea UE, iar câte 10 milioane din partea BEI şi BERD, sub formă de împrumut.

publika.md

0