1561

Cercetătorii moldoveni creează primul ficat în condiţii de laborator

laborator, moldoveni
Mai mulţi moldoveni cu ciroze hepatice vor putea fi salvaţi. Se va întâmpla însă dacă savanţii moldoveni vor reuşi să creeze un ficat sănătos din celulele pacientului, care nu va fi respins de organism după transplantare. Cercetările au început anul trecut şi sunt aplicate, deocamdată, pe rozătoare.

Metoda cercetată constă în prelevarea celulelor hepatice de la șoareci. În cazul oamenilor, ficatul va fi luat de la un donator aflat în moarte cerebrală sau de la o persoană decedată.

"Aici au rămas doar fibrele de colagen, celulele au fost eliminate. De ce este important să nu fie celule? Ca să nu fie ulterior o rejecţie post transplant", a declarat cercetătorul ştiinţific, Mariana Jian. 

A doua etapă a cercetării presupune creşterea în laborator a celulelor hepatice, care ulterior vor fi implantate în ficat.

"Celulele pot fi luate din porţiunea sănătoasă a propriului ficat şi multiplicate. Sau pot fi obţinute hepatocite din măduva osoasă, sau din celulele stem din sângele periferic. Prin utilizarea anumitor factori de creştere noi le transformăm în hepatocite", a declarat doctorul habilitat în medicină, Viorel Nacu. 

În final, noul ficat va fi transplantat şoarecilor. Dacă animalele vor supravieţui, atunci tehnologia are şanse să fie aplicată şi oamenilor. Adică, bolnavii vor primi un ficat nou creat din propriile celule.

"Dacă ar fi un organ crescut prin tehnologii de inginerie tisulară nu am avea acele rânduri pe care le avem cu listele de aşteptare pentru transplant de ficat în patologiile cronice în stadiul final", a declarat academicianul Vladimir Hotineanu. 

Acest tânăr suferă de o boală cronică a ficatului. Medicii au reuşit să oprească degenerarea funcţiilor organului, însă nu pentru mult timp.

Până în prezent, în țara noastră,au fost realizate 25 de transplanturi de ficat, iar alte 100 de persoane sunt în aşteptarea unui organ nou.

publika.md

0