Financial Times: Kremlinul continuă să folosească Gazprom drept armă geopolitică
Criticii conductei de gaz ruseşti „Nord Stream-2″ susţin că această va creşte dependenţă Europei de gazul rusesc, va restrânge concurenţă şi poate afecta economia ţărilor de tranzit, ne aminteşte Financial Times.
Dar există şi susţinători – în primul rând cele cinci mari companii europene care au fost implicate în proiect, dar şi politicieni germani de rang înalt, inclusiv, aparent, cancelarul Angela Merkel”, scrie publicaţia.
Ei spun că Nord Stream-2 ”va elimina riscurile de tranzit” (un eufemism care înseamnă că va permite să se exporte gaz rusesc spre Europa, ocolind Ucraina). Totodată, susţinătorii afirmă că Nord Stream-2 va fi mai eficient şi va contribui la creşterea concurenţei.
Cu toate acestea, în luna august, Serviciul Antimonopol din Polonia a declarat că va bloca proiectul, deoarece acesta consolidează poziţia dominantă a „Gazprom” în Europa Centrală. „Imediat, cei cinci parteneri europeni au refuzat să achiziţioneze câte 10% din proiect, aşa cum plănuiau. Apoi, Gazprom a declarat că va construi Nord Stream-2 cu propriile puteri, iar partenerii europeni vor găsi o cale de „contribuţie”.
În 2014, după ce Moscova a anulat proiectul „South Stream”, se părea că Gazprom se îndreaptă către o politică de export bazată pe considerente comerciale, nu politice, scrie autorul.
Dar acum, după ce Gazprom a reluat negocierile pentru South Stream turcesc, adică prin Turcia, Nord Stream-2 poate fi cu greu considerat altceva decât un joc geopolitic.
„Se pare că scopul proiectelor Gazprom este să priveze cu orice preţ Ucraina de rolul de tranzit al gazului rusesc” – scrie autorul. Ar fi de înţeles în contextul războaielor gazelor dintre Rusia şi Ucraina. „Dar, de asemenea, Kremlinul urmăreşte să lipsească Kievul de o importantă sursă de venit provenind din taxele de tranzit – mai multe miliarde de dolari pe an”, – spune publicaţia.
Fostul ambasador al Bulgariei în Rusia, Ilian Vasilev sugerează că un motiv mai important pentru Moscova este să stabilească o „relaţie strategică” cu Germania, care va deveni un hub european al gazului rusesc. Acest lucru poate aduce beneficii industriei germane, dar, în viitor, Rusia va încerca să tragă şi foloase politice.
timpul.md