1095

Un ex-consilier de premier propune dispariţia satelor

garstea, disparitie
Satele noastre așa cum sunt ele acum trebuie să dispară. Despre asta scrie ex-consilierul prim-ministrului Chiril Gaburici, Natan Garştea, într-o postare pe blogul său, transmite CURENTUL.

„Forma și structura satelor noastre a fost conservată din perioada interbelică. Până în 1918 noi am fost o gubernie rusă, cu feudalismul, iobăgia și relațiile lor sociale înapoiate. Apoi am fost parte a României, iarăși, nu cea mai avansată și industrializată. Și după ’45, când s-a început colectivizarea forțată și crearea colhozurilor/sovhozurilor, structura satelor a fost păstrată. Deci, noi avem o structură a satelor care corespunde unei economii feudale, și nici de cum uneia capitaliste sau a epocii informaționale”, scrie Garştea.

În context, el spune că, Moldova e țara cu cea mai mare pondere a populației rurale din toate statele europene.

„Noi avem prea multă lume la sate. Și prea multe sate. Și aceasta ne trage în urmă în mai multe feluri. Datorită faptului că satele noastre s-au conservat de prin secolul XIX, ele și au rămas adaptate pentru realitățile de atunci, la economia naturală de subzistență și la prășitul manual al parcelelor minuscule ce-i revin fiecăruia. Satele, așa cum sunt ele la noi astăzi, trebuie să dispară. Sună cu totul diferit decât toată politica oficială care s-a promovat la noi de la independență încoace, dar satele așa cum sunt la noi trebuie să dispară. Trebuie prin toate metodele să încercăm să promovăm urbanizarea și să încurajăm transferarea populației de la sate la orașe”, adaugă Natan Garştea.

Potrivit lui, populaţia din mediul rural ar putea fi atrasă la oraş prin metode pozitive de motivare.

„Să se decidă care vor fi centrele de urbanizare (municipiile, orașele, localitățile mari care au potențial economic semnificativ), și să se investească prioritar acolo în infrastructură, dezvoltare și servicii sociale. Aceasta natural va atrage și lumea. Cred că ar fi principalul mecanism, dar sunt și multe altele. Subsidii pentru procurarea locuinței în zonele de dezvoltare. Îndreptarea specialiștilor tineri în aceste zone. Crearea parcurilor industriale și a zonelor economice libere în ele. Simplificarea legislației privind preluarea proprietăților abandonate de către autoritățile locale. Și multe altele”, conchide Garştea.

curentul.md

0