1164

Liceul din România unde nimeni nu a luat BAC-ul în ultimii şase ani

liceu, romania
Liceul Tehnologic Agricol din Orţişoara, judeţul Timiş, se menţine pe locul I în topul celor mai slabe unităţi de învăţământ din ţară. Nici anul acesta niciun elev de aici nu a reuşit să treacă examenul maturităţii, scrie gandul.info.

„Copilul nici nu frecventează, nici nu îşi dă interesul”. Aceasta este explicaţia directorului adjunct, Elena Mirciov, de la Liceul Tehnologic Agricol din Orţişoara, judeţul Timiş, pentru faptul că liceul se menţine pe locul I în topul celor mai slabe unităţi de învăţământ din ţară, în condiţiile în care de şase ani de zile niciun elev de aici nu a reuşit să treacă examenul maturităţii. Şi anul acesta, rata de promovare la examenul de Bacalaureat a fost 0, în contextul în care, din opt absolvenţi de clasa a XII-a, doar doi s-au prezentat la probele scrise. Motivul? Condiţiile financiare precare de acasă. "Copiii se angajează şi atunci frecvenţa la cursuri e destul de slabă şi rezultate de unde?", argumentează Mirciov.

„Am avut opt absolvenţi de clasa a XII-a, şi din cei opt, doi s-au prezentat la probele scrise. Am avut opt pentru că pe parcurs s-au mai retras, s-au angajat şi am rămas cu opt la sfârşitul anului şcolar. La început de an şcolar au fost 11.

Am avut aprobare specială de la Inspectorat pentru că altfel nu putem funcţiona şi pentru că era clasă de sfârşit nu se putea transfera din TImişoara şi am avut nevoie de aprobare specială”, a declarat, pentruGândul, Elena Mirciov, directorul adjunct al liceului.Deşi Mirciov susţine că nu doreşte să acuze pe nimeni, situaţia de ansamblu relevă următorul tablou: copiii nu vin la ore şi nici nu îşi dau interesul.

„Elevii noştri - cei care termină clasa a VIII-a şi rămân la noi sunt copii care la evaluare au avut, tot aşa, note foarte mici. La evaluarea de clasa a VIII-a au avut 2, 3, 4. Sigur că ei au rămas la noi, mai departe. E destul de dificil de la aceste rezultate să se ajungă la un 6, să spunem în condiţiile în care copilul nici nu frecventează, nici nu îşi dă interesul pentru că profesorul de la clasă predă şi la clasa a VIII-a şi acolo rezultatele chiar au fost în regulă. Eu nu acuz pe nimeni, dar aşa o situaţie de ansamblu cam asta ar fi”, a explicat Mirciov.

Întrebată dacă prefigurează acelaşi scenariu şi anul viitor, directorul adjunct a afirmat că în 2017 va fi ultima generaţie care termină clasa a XII-a: „La fel avem acolo nouă absolvenţi pentru că provenind din familii cu venituri modeste, copiii se angajează şi atunci frecvenţa la cursuri e destul de slabă şi rezultate de unde?”, a adăugat Mirciov.

În ceea ce priveşte măsurile de redresare a situaţiei, directorul adjunct susţine că acestea au fost deja implementate, însă s-au lovit de reticenţa elevilor.

„Am avut în vedere, şi anul acesta, s-a făcut programul de meditaţii şi consultaţii. Mai mulţi nu au venit decât au venit, iar dacă au rămas unu-doi şi cam atât. Copiii nu rămâneau. În schimb, la clasa a VIII-a la fel, s-a făcut program de meditaţii şi consultaţii, tot pe gratis, acolo rămâneau copiii”, a mai declarat Mirciov. 

Conform notelor afişate recent, doar 66,7% dintre absolvenţii clasei a XII-a din România au obţinut notă de trecere la examenul de Bacalaureat din acest an. În R. Moldova rata generală de promovare a Bacalaureatului din accest an a fost de circa 54%.

agora.md

0