1700

Vladimir Socor: „Ucraina a devenit un scut pentru R. Moldova față de Rusia”

vladimir soros, moldova
Ce ar trebui să facă R. Moldova pentru a contracara „politicile agresive rusești” în estul Europei?

La ministeriala NATO de săptămâna trecută de pregătire a summitului de la Varșovia, Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a pomenit şi Republica Moldova printre provocările cu care se confruntă NATO în contracararea politicilor agresive rusești în estul Europei. „Apărarea colectivă are de-a face şi cu sudul, dar şi cu estul, unde lucrăm şi cu state precum Republica Moldova sau Ucraina”, a menționat Jens Stoltenberg. Într-un interviu pe care ni l-a acordat în ajun, analistul american Vladimir Socor de la Fundaţia Jamestown şi Eurasia Daily Monitor ne-a explicat ce ar trebui, dar nu face Republica Moldova ca să răspundă acestui gen de îngrijorări din partea Alianţei Nord-Atlantice.

Europa Liberă: Se întâmplă lucruri la granița estică a NATO de ceva vreme, se desfășoară acolo noi forțe, se mărește numărul de militari, armament în țările Baltice, Polonia, România, se sporesc investițiile, s-a inaugurat, iată, Deveselu, se întâmplă ceva și în Marea Neagră… Ce trebuie să facă și nu face, poate, Republica Moldova acum în acest context, când toată lumea în Occident este pusă pe reasigurarea flancului estic, iar Moldova e prima vecină, ca să zic așa?

Vladimir Socor: „Da, Moldova, de fapt, slavă Domnului, nu se învecinează direct cu Rusia, Moldova este la adăpost datorită faptului că Ucraina își menține independența.

Republica Moldova este, practic, dezarmată și nici nu dispune de resursele necesare pentru a avea o armată capabilă de luptă. Republica Moldova are câteva unități capabile să îndeplinească anumite însărcinări, cum ar fi deminare, de exemplu, sau patrulare în misiuni pentru menținerea păcii, care sunt altceva decât misiuni militare. Este o dilemă de apărare și de securitate în care ne aflăm de peste 20 de ani. În cazul Republicii Moldova, dilema aceasta nu a fost rezolvată, inclusiv din cauza dezorganizării interne a Republicii Moldova, dezorganizare care s-a adâncit și mai mult în ultimii doi ani. Dar poziția geografică, din fericire, salvează Moldova, nu sunt motive de alarmă, nici măcar de îngrijorare.

Nu văd ca în viitorul apropiat Republica Moldova sau alianța NATO să aibă resursele necesare pentru a crea o armată moldovenească ce ar fi capabilă de misiuni de luptă, nu văd acest lucru. Deocamdată ar trebui să ne bizuim, pur și simplu, pe poziția geografică norocoasă pe care o are Republica Moldova, mai ales datorită Ucrainei. Ucraina trebuie sprijinită necondiționat.

România este un partener foarte important, dar România nu se poate implica militar în Republica Moldova. Descurajarea Rusiei trebuie să aibă loc pe alte fronturi. Ați menționat măsuri de reasigurare – într-adevăr acesta este termenul folosit și de NATO și de Statele Unite pentru a descrie măsurile care se iau în prezent. Dar comentatori și analiști și personalități militare foarte influente propun altceva – propun nu reasigurare, ci descurajare. Descurajarea este un concept care merge mult mai departe decât reasigurarea.

timpul.md

0