6980

De ce Plahotniuc a declanşat atacul asupra lui Tapiola

plahotniuc, tapiola
În ultimele săptămâni asistăm la un atac fără precedent asupra unui diplomat acreditat în Republica Moldova. Cu atât mai şocant este linşajul public la care este supus acest diplomat, în condiţiile în care el este şeful delegaţiei UE într-un stat declarat proeuropen.

Pirkka Tapiola, pentru că după cum bine v-aţi dat seama despre el este vorba, a fost făcut de către scribii lui Plahotniuc „bădăran”, acuzat de către site-urile sale că ar fi „desconsiderat” în discuţii private statul Republica Moldova şi culmea, că ar reprezenta interesele Federaţiei Ruse în ţara noastră.

Toată această campanie nu a pornit din senin, ea fiind rodul frustrărilor oligarhului Vladimir Plahotniuc, care este nemulţumit de criticile aduse de diplomatul european şi de faptul că acesta s-a opus candidaturii sale la funcţia de premier.

Tapiola şi ambasadorul german, principalii diplomaţi care s-au opus desemnării lui Plahotniuc la funcţia de premier

Pe 17 decembrie, la doar câteva zile după ce Plahotniuc îl ameninţase pe Timofti că-i bagă copiii la puşcărie dacă nu-l desemnează la funcţia de premier, o delegaţie formată din ambasadori ai UE în Republica Moldova au mers la Preşedinţie, acolo unde l-au asigurat pe şeful statului de toată susţinerea împotriva lui Plahotniuc.

Atunci Preşedinţia a emis şi un comunicat de presă prin care a anunţat că ambasadorii UE s-au declarat „şocaţi” de presiunile la care era supus Timofti de către Plahotniuc. Cei mai categorici împotriva lui Plahotniuc au fost la acea oră Pirkka Tapiola, ambasadorul german Ulrike Knotz şi cel ceh, Jaromír Kvapil.

După câteva zile Timofti l-a desemnat la funcţia de premier pe Ion Sturza, însă ştim cu toţii ce s-a întâmplat ulterior, intenţiile bune ale diplomaţilor europeni materializându-se doar pe jumătate, după ce s-au lovit de fantasmagoricele „tancuri ruseşti” evocate la Bucureşti, în ianuarie, de un alt diplomat, doar că de data aceasta reprezentat al Departamentului de Stat american.

Plahotniuc nu iartă

Chiar dacă Plahotniuc a reuşit să-şi înscăuneze noul Guvern, atitudinea UE faţă de Chişinău a fost una mai mult decât reticentă. Felul în care a fost tratat Filip la Bruxelles şi condiţiile impuse de UE Republicii Moldova pentru a relua finanţarea, se pare că l-au scos total din fire pe Al Capone de Grozeşti, care a pornit un adevărat război împotriva lui Tapiola.

Ghimpu şi Lupu au început să se plângă prin Europa că Tapiola le încurcă să facă reforme şi să-l acuze că reprezintă interesele Federaţiei Ruse. Un scrib de-al oligarhului l-a făcut „bădăran”, acuzându-l că nu ar respecta rigorile diplomatice. Apoi portalurile oligarhului au declanşat tirul asupra reprezentatului UE în Moldova, ca ieri să asistăm la o ieşire de-a dreptul penibilă.

Asociaţia Judecătorilor din Moldova – ţara cu justiţia cea mai coruptă din lume conform ultimelor statistici World Economic Forum -, îl acuză pe Tapiola de „imixtiune în efectuarea justiţiei”.

Şi mai tragicomic e faptul că acuzaţiile vin prin intermediul unei scrisori semnate de Ion Druţă, unul dintre indivizii care alături de Poalelungi şi Melniciuc, are cele mai multe „merite” în faptul că Moldova se află la coada topurile internaţionale privind justiţia.

Să-i reproşezi lui Tapiola imixtiuni în cazul unei „justiţii moldoveneşti”, care a decis să-l suspende pe un primar ales cu peste 70% de voturi din primul tur, doar pentru că l-a sfidat pe Plahotniuc de mai multe ori, denotă cât de mult tupeu are oligarhul şi cât de puţin îi pasă lui de integrarea europeană, cu care s-a acoperit în ultimii 7 ani.

Ieşirile lui Plahotniuc la adresa lui Tapiola din ultimele săptămâni demonstrează clar un singur lucru. După ce acest criminal a compromis în ultimii 7 ani integrarea europeană, acum vrea să-i pună total capac, în condiţiile în care a înţeles că Bruxelles-ul nu mai are de gând să-i susţină regimul.

Alex Cozer

7