1063

Exemplu bun sau zgârcenie? Șeful Ikea se îmbrăca cu haine second-hand

fondator, second hand
Are o avere estimată la 65,5 miliarde de euro, conduce una dintre cele mai cunoscute companii din industria de mobilă și decorațiuni interioare, dar preferă să se îmbrace de la piață de vechituri.

Ingvar Kamprad, omul care a fondat Ikea, susține că astfel vrea să dea un exemplu de cumpătare și afirmă că stilul sau de viață nu diferă cu nimic de cel al unui om sărac din regiunea agricolă Smaland din Suedia, relatează The Guardian, citat de business24.ro.

„Sunt cumpătat!"

Nu sunt bârfe, ci adevărul gol-goluț relatat chiar de către excentricul miliardar! Într-un interviu acordat postului suedez TV4, Kamprad recunoaște că își cumpără haine de la târgul de vechituri.

„Nu cred că port ceva care să nu fi fost cumpărat de la piață de vechituri. Are rolul de a arată că vreau să dau un bun exemplu. Este în natură celor din Smaland să fim cumpătați", a explicat miliardarul.

Cele mai noi analize făcute de presă din Suedia îl plasează pe Kamprad în fruntea unei averi de 65,5 miliarde euro. În 2006, revistă Forbes îl declară al patrulea cel mai bogat om al lumii.

Este greu de spus însă care este valoarea adevărată a averii deținute de patronul Ikea, celebra să cumpătare îndemnându-l în timp să plaseze o parte din acțiuni pe numele copiilor și o altă în portofoliul unei fundații înființate într-un celebru paradis fiscal al Europei, Liechtenstein.

Zgârcenie maximă

Cât este vorba de cumpătare și cât este zgârcenie în viață de zi cu zi a miliardarului suedez? Până la urmă, amândouă ar putea fi îngemănate sub pălăria aceluiași personaj, fie ea și o pălărie second-hand.

În 2008, Kamprad s-a plâns că o notă de plată de 22 de euro pentru un tuns era să-i provoace o traumă profundă. „Mă tund numai în țările în curs de dezvoltare. Ultima data m-am tuns în Vietnam", a mărturisit el.

Pe de altă parte, modelul "Hagi Tudose" l-a ajutat să ia decizia de a mută în 1973 averea din Suedia în Danemarca pentru a evită plată unor impozite prea mari. Ulterior a căutat condiții fiscale mai avantajoase în Elveția.

Kamprad a început să se retragă treptat din firmă încă din 2010, lăsând cale liberă de afirmare pentru talentele celor trei fii ai săi. În 2014 s-a întors să trăiască în Suedia, unde, bineînțeles, târgurile de vechituri sunt la tot pasul.

agora.md

0