Încă un miliardar rus a intrat în vizorul lui Putin. Riscă soarta lui Hodorkovski
Cazul aeroportului Domodedovo din Rusia, unde în urma unui atentat terorist din 2011 au fost ucise 37 de persoane, a fost redeschis de curând şi a provocat noi controverse. Proprietarul acestuia, Dmitri Kamenşcik, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, iar acuzaţiile împotriva sa sunt catalogate de mulţi drept presiuni pe care le face guvernul rus pentru a reuşi să pună mâna pe averea fabuloasă pe care o deţine şi să treacă aeroportul în posesia statului. Recent, Kamenşcik a fost audiat şi plasat în arest la domiciliu, iar unele surse citate de The Moscow Times arată că măsurile ar fi fost dispuse chiar de preşedintele Vladimir Putin. Miliardarul este acuzat că ar fi responsabil indirect de moartea şi rănirea a peste 200 de persoane, din cauza sistemului de securitate ineficient de pe aeroportul Domodedovo.
Dmitri Kamenşcik este al 27-lea cel mai celebru magnat al Rusiei, iar în dimineaţa zilei de 18 februarie a fost anunţat că autorităţile au redeschis cazul aeroportului Domodedovo. Jurnaliştii de la The Moscow Times au discutat cu avocatul şi cu apropiaţii acestuia şi i-au aflat povestea.
Magnatul a venit în Moscova de la casa lui de vacanţă pe la mijlocul zilei. Timp de şapte ore a stat împreună cu un anchetator într-o încăpere înghesuită de la etajul al optulea al unei clădiri de birouri.
Imediat ce actele au fost completate, agenţii Serviciului Federal de Securitate (FSB) l-au escortat până la celula sa. Kamenşcik era acuzat că este responsabil indirect de moartea a 37 de persoane, în urma unui atac terorist care avusese loc la aeroportul său în 2011.
Arestarea sa a creat imediat unde de şoc. Anchetatorii spun că sistemul de securitate al aeroportului era de o lejeritate criminală. Toţi ceilalţi – experţi, avocaţi, oameni de afaceri – susţin că acuzaţiile sunt inventate, fără nicio bază legală şi că sunt folosite doar pentru a-l face să piardă proprietatea aeroportului. Kamenşcik şi angajaţii săi ar putea să stea în închisoare zece ani dacă vor fi găsiţi vinovaţi.
Cazul a provocat comparaţii cu situaţiile lui Vladimir Gusinsky, Mihail Hodorkovski şi Vladimir Ievtuşenkov – miliardari ruşi care au fost încarceraţi pe baza unor acuzaţii cel puţin îndoielnice şi care au pierdut mare parte sau chiar toată averea pe care o deţineau sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin.
Avocatul lui Kamenşcik, Mihail Kolpakov, a povestit o conversaţie care s-a desfăşurat între clientul său şi agenţii FSB, discuţie care demonstra cinismul situaţiei la care au fost supuşi: pe măsură ce interogatoriul se apropia de final, anchetatorul l-a întrebat pe Kamenşcik de ce nu a fugit din ţară atunci când a văzut cum sunt ridicaţi colegii săi de la aeroport.
„De ce să fug?”, ar fi răspuns miliardarul de 47 de ani. „Ştiu că adevărul este de partea mea”.
ziarulnational.md