1621

Primăria Chişinău ar putea da în judecată Guvernul

judecata, primăria chişinău
Cinematograful Gaudeamus ar putea fi demolat pentru a fi construit un bloc locativ, iar Guvernul va fi acţionat în judecată de Primăria Capitalei dacă nu va transfera datoria de 105 milioane de lei către bugetul local. În acelaşi timp, autorităţile locale se laudă că pe străzile din Chişinău au început să circule troleibuze dotate cu internet wi-fi, iar decizia de a majora tarifele la abonamentele pentru troleibuze a fost anulată.

La şedinţa operativă a Primăriei de luni dimineaţa, şefa Direcţiei Finanţe, Veronica Herţa, a spus că Primăria a intrat în anul 2016 cu datorii.   

Primăria, în aşteptarea datoriei

Autorităţile Capitalei sunt în aşteptarea a peste 100 de milioane de lei de la Ministerul Finanaţelor, bani cu destinaţie specială. „Este vorba de 105 milioane de lei, doar că avem o situaţie în care nu avem siguranţa că în bugetul de stat 2016 se vor regăsi sumele neachitate în 2015”, a spus Herţa. Aceasta a specificat că dacă această sumă nu va fi inclusă în bugetul de stat pentru 2016, Primăria va acţiona Guvernul în instanţa de judecată. „Dacă nu se vor regăsi datoriile din 2015 în bugetul pentru anul 2016, atunci vom fi nevoiţi să atacăm în judecată Guvernul Republicii Moldova. Altă soluţie nu cred că avem”, a declarat Veronica Herţa.  

Bloc locativ în loc de cinematograf

Un alt anunţ făcut în cadrul şedinţei Primăriei a aparţinut viceprimarului Nistor Grozavu. Acesta a spus că în locul cinematografului Gaudeamus ar putea fi construit un bloc locativ, care va avea la primele etaje câteva săli de cinematograf, spaţii comerciale, oficii şi alte obiective de utilitate publică. Grozavu a menţionat că atât clădirea cinematografului, cât şi terenul pe care acesta este situat, sunt proprietăţi private. Potrivit proiectului de construcţie propus de către beneficiar, spaţiile înverzite, dar şi monumentul din faţa cinematografului Gaudeamus vor fi păstrate integral. Viceprimarul a mai spus că proiectul se află în examinare şi urmează să fie plasat pe pagina electronică a Primăriei Chişinău.  

Consilierul municipal Ion Ştefăniţă susţine că cinematograful este proprietatea companiei „Cristivlad” din anul 2004. „Mă întreb cum a intrat compania în proprietatea acestui imobil, deoarece Gaudeamus a fost în proprietatea statului până în anul 2004. Trebuie să fie revăzut planul urbanistic. Pentru a putea fi construit blocul este necesar să fie schimbat codul urbanistic socio-cultural, astfel încât să fie permisă construcţia unui edificiu comercial în acel loc. Opinia mea este negativă, eu voi vota împotrivă”, ne-a spus Ştefăniţă. Acesta a precizat că cinematograful Gaudeamus a fost construit pe cimitirul Luteran, iar „tradiţia spune că tot ce se construieşte pe cimitir este blestemat”. Troleibuze cu internet „wi-fi”  

În cadrul şedinţei operative, Şeful RTEC, Gheorghe Morgoci, a anunţat că oraşul Chişinău are 25 de troleibuze dotate cu internet wi-fi gratuit, iar până la 1 august 2016, alte 192 de troleibuze vor fi conectate la internet. Morgoci a mai spus că în oraş vor mai fi aduse cinci troleibuze noi până la finele acestei săptămâni.  

Chişinăul se află sub pragul epidemiei de gripă


Deoarece timpul se încălzeşte, perioadă în care se simt cel mai bine viruşii, medicul sanitar al Chişinăului a vorbit despre cazurile de gripă înregistrate în Capitală. Instituţiile medicale din Chişinău au înregistrat 2.220 de infecţii acute ale căilor respiratorii şi 50 de cazuri de gripă în sezonul de iarnă 2016. Circa 5 cazuri de gripă A(H1N1) şi un caz de gripă de tip B au fost confirmate de laborator, dar situaţia este stabilă, a informat Constantin Râmiş. Acesta a precizat că circa 20 de tipuri de gripă confirmate în laboratorul de la Chişinău au fost expediate la Londra.  

Cazul adopţiei a trei fraţi de către o familie americană, discutat la Primărie

Şefii de direcţii au discutat şi despre cazul celor trei fraţi, care se împotrivesc să fie adoptaţi în SUA.Viceprimarul de Chişinău, Nistor Grozavu a solicitat iniţierea unei anchete de serviciu pentru a stabili toate circumstanţele şi a stabili rolul administraţiei publice locale în acest conflict. Solicitarea a fost făcută în contextul unor acuzaţii enunţate de către preşedinta Asociaţiei Obşteşti „Apărătorul Copilului”, Tamara Plămădeală, precum că fraţii ar fi categoric împotriva adopţiei, iar autorităţile ar exercita presiuni asupra lor. Totodată, şefa Direcţiei pentru protecţia drepturilor copilului, Svetlana Chifa, susţine că în procesul de adopţie a celor trei fraţi s-au implicat persoane care nu cunosc bine legislaţia din domeniu. „Prin organizarea conferinţelor de presă, aceste persoane induc lumea în eroare. Toată procedura de adopţie ţine de competenţa Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care a acţionat în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a declarat Svetlana Chifa.  

Primăria Capitalei a anunţat că preţurile pentru abonamentele de călătorie în troleibuz pentru chişinăuieni revin la tariful iniţial - de 180 de lei. Amintim că săptămâna trecută, în vânzare au fost puse abonamente cu 20 de lei mai scumpe.  

Dorin Chirtoacă, la Bucureşti

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, nu a fost prezent luni la şedinţa Primăriei, acesta fiind văzut la Vila Lac de la Bucureşti, în timpul unor discuţii dintre premierul român Dacian Cioloş şi partidele politice.

Primarul a refuzat să ofere detalii despre vizita sa, menţionând doar că doreşte să discute cu premierul român, în măsura în care se poate, despre chestiuni legate de Republica Moldova. El şi-a făcut aparţia la Vila Lac 1 în timp ce la consultări se afla delegaţia Mişcării Populare, condusă de Traian Băsescu, transmite Mediafax.

Amintim că, sâmbătă, Dacian Cioloş i-a trimis omologului său, Pavel Filip, o scrisoare care detaliază reformele pe care Chişinăul trebuie să le adopte „'în termenul cel mai scurt” pentru deblocarea celor 60 de milioane de euro din acordul de împrumut semnat de cele două ţări în valoare de 150 de milioane de euro.

adevarul.ro

0