3657

Păcatele lui Plahotniuc despre care tace Lupu

plahotniuc, pacate
Președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, neagă că în privința lui Vlad Plahotniuc ar exista suspiciuni de corupție.

Întrebat de jurnaliști despre decizia Parlamentului prin care a fost demis Plahotniuc din funcția de prim-vicepreședinte al Legislativului, Lupu a precizat că în acea decizie nu se vorbește despre susiciuni de corupție, ci despre pierderea încrederii din partea deputaților.

„Aceasta este formularea folosită în hotărârile Parlamentului în cazul tuturor demisiilor de acest fel”, a explicat Lupu, precizând că în R. Moldova nu există nici un dosar penal carel-ar viza pe Vlad Plahotniuc.

Pe de altă parte, presa a scris anterior despre problemele cu justiția pe care le-ar avea Vlad Plahotniuc în Marea Britanie și Scoția.

În 2011, prim-vicepreședintele de atunci al Parlamentului, Vlad Plahotniuc, urma să fie pus sub urmărire penală în Marea Britanie pentru sfidarea instanței, Înalta Curte de la Londra constatând că acesta se află în spatele transferului de acțiuni puse sub sechestru în urma ordinului instanței. Despre aceasta scria portalul Business New Europe, care îl cita pe avocatul Patrick Boylan, de la Simmons & Simmons.

Potrivit avocatului, acțiunile companiei engleze Tomdal Ltd. ar fi fost transferate către o firmă din Rusia, în ciuda ordonanței unei instanțe din Londra, care a dispus înghețarea activelor în timpul litigiului privind atacurile raider din Republica Moldova din 2010 și 2011 de la „Victoriabanc” și „Asito”.

În documentele obținute de Înalta Curte de la Londra, Plahotniuc figurează ca proprietar economic al Tomdal Ltd., una dintre companiile ale căror acțiuni au fost transferate în băncile și companiile de asigurări din R. Moldova, fără cunoștința proprietarilor acestora, printr-o hotărâre judecătorească dubioasă.

Anul acesta, presa din Scoția a descoperit că mai multe companii off-shore din Scoţia au fost implicate în schema frauduloasă de 1 miliard de dolari de la trei bănci din Republica Moldova.

Aceleaşi firme off-shore au participat în atacurile raider de la bănci din Moldova în perioada 2011-2012, al căror beneficiar final este oligarhul Vladimir Plahotniuc, potrivit Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra. Tot companiile off-shore scoţiene sunt prezente şi în schema de spălare de bani din perioada 2010-2014, când 20 de miliarde de dolari, bani iliciţi proveniţi din Rusia, au trecut printr-o bancă din Moldova.

Amintim că, în urmă cu trei ani, a devenit cunoscut faptul că Vlad Plahotniuc a fost monitorizat mai mult timp de Interpol. Inițial, informația a fost ascunsă și negată de reprezentanța Interpol din Moldova, ulterior însă Plahotniuc a recunoscut că a fost monitorizat de Interpol. Acesta explicat jurnaliștilor, după o ședință cu ușile închise de la Parlament, în care a fost audiat ministrul de Interne, Dorin Recean, de ce a fost monitorizat de către Interpol. Deputatul PD a specificat că a fost monitorizat pe parcursul anului 2007.

„Eu am fost monitorizat doar pentru faptul că am aterizat cu un avion charter într-o zonă unde marii oameni de afaceri din Rusia au făcut foarte multe achiziții de imobile. Întâmplarea a făcut să aterizez și eu anume în acel aeroport din nordul Italiei”, a menționat democratul, specificând că el nu are niciun imobil în Italia și în general, în afara țării.

Ulterior, a devenit cunoscut și faptul că Vlad Plahotniuc deține o casă luxoasă în Elveția, pe care nu a indicat-o niciodată în declarațiile de avere.

ziarulnational.md

0