Reformele Maiei Sandu – printre cele mai apreciate de către populație. Sondaj
Reformele întreprinse în ultimii ani în sistemul educațional și în știință sunt cele mai înalt apreciate de către oameni. Acest lucru rezultă din datele unui sondaj publicat astăzi de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova. Reformele din domeniul educației sunt asociate cu fosta ministră a Educației, Maia Sandu, efecte care au avut o rezonanță masivă în spațiul public.
Potrivit respondenților, schimbările din domeniul învățământului sunt apreciate drept favorabile de către 40,9% din respondenți, iar nemulțumiți de aceste lucruri sunt circa 27%. În domeniul științei, oamenii la fel au apreciat schimbările ca fiind printre cele mai bune: 38,4% le-au apreciat ca fiind pozitive, iar 15,8% - fiind negative.
Cel mai trist stăm la capitolul anticorupție. Aici doar 8,7% din oameni au apreciat „pozitiv” shimbările, pe când „negativ” le-au apreciat peste 54% din respondenți. Vă propunem în continuare să vedeți cum au apreciat oamenii schimbările din următoarele sfere:
Învățământ: „pozitiv” au apreciat 40,9% din respondenți, „negativ” - 27,1%, iar „neutru -25,2%;
Știință: „pozitiv” - 38,4%, „negativ” - 15,8%, iar „neutru” – 34,9%;
Cultură: „pozitiv” – 32,8%, „negativ” – 41,6%, iar „neutru” – 32,5%
Medicină: „pozitiv” – 27,2%, „negativ” – 30,7%, iar „neutru” – 37,8%
Politica Externă: „pozitiv” – 27,2%, „negativ” – 37,4%, iar „neutru” – 25,3%
Economia orașului: „pozitiv” –21,6%, „negativ” – 40,9%, iar „neutru” – 28,4%
Economia satului: „pozitiv” – 17,4%, „negativ” – 42%, iar „neutru” – 35,2%
Politica Internă: „pozitiv” – 15,6%, „negativ” – 45,9%, iar „neutru” – 32,9%
Soluționarea conflictului transnistrean: „pozitiv” – 11,3%, „negativ” – 60,1%, iar „neutru” – 24%
Combaterea corupției: „pozitiv” – 8,7%, „negativ” – 54,1%, iar „neutru” – 21,6%.
„Vedeți că rezultatele sunt „foarte bune” și „bune” – în învățământ. Deci acolo unde s-a dat lupta cu corupția, acolo unde s-a rupt un sistem instaurat de mai mult timp, lucrurile acestea populația le simte. Cel mai rău e în combaterea corupției. Toate reformele făcute în justiție: măriri de salarii, adoptări de legi noi, ca să fie asigurată independența Procuraturii, a CNA – nimic. Aici se bate pasul pe loc și populația știe acest lucru. Toate protestele care se desfășoară astăzi au sorginte aici. Nu este stăpân în stat, nu este legea în capul mesei”, a declarat vicepreședintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Andrei Dumbrăveanu.
Potrivit sondajului, oamenii sunt indignați de procesul de reformare. Peste 67% din respondenți susțin că reformele întreprinse de autorități sunt ineficiente, iar alți peste 17% nu au oferit un răspuns clar.
politik.md