851

VOX: Ce cred chișinăuienii despre inițiativa municipalității de a dota cu wi-fi troleibuzele

pareri, chisinau
Intenția autorităților municipale de a dota troleibuzele cu internet wi-fi gratuit a trezit polemici aprinse în tândul chișinăuienilor. În timp ce unii consideră inițiativa una bine venită, alții afirmă că impactul social ar fi unul mai degrabă negativ.

Alisia Braga, 33 de ani: Sunt pro! Situațiile sunt diferite și uneori poate nu ai suficienți bani pe telefon, dar ai nevoie sa fii la curent cu unele știri sau să afli altă informație în timpul cât mergi spre destinație.

Vadim Zgherea, 22 de ani: Dotarea transportului public municipal cu wi-fi este o inițiativă deloc rea, doar că încă nu s-au terminat toate problemele din Chișinău ca să ne ocupăm încă de asta. I-aș propune primarului să pună câte o stație de Wi-Fi la fiecare chiosc din Chișinău. Așa toată lumea va avea internet gratuit, acoperire pe tot orașul. Dar, odată ce s-a decis punerea în practică a acestei inițiative, nu am o problemă cu ea.

Marcela Balan, 25 de ani: Sincer, wi-fi e o chestie bună, dar nu în transportul public. Cred că ar sta toți pe rețele de socializare și nu s-ar da într-o parte sau nu o să vadă când stă un bătrân în picioare sub pretextul ca este wi-fi gratis și sunt ocupați. Poți cadea jos așa. Plus la toate astea, el mie nu mi-ar trebui în transportul public. Mă dor ochii când stau cu privirea în telefon sau oricare alt dispozitiv. Pentru autobusele mari care parcurg distante lungi sigur că e ok, dar pentru un troleu din care se vede frumos orașul, nu cred că e necesar. Daca tot l-ar introduce, este și un plus - poți asculta muzică online, anume piesa care ți-a venit în minte până ajungi acasă.

Dionis Ceban, 25 de ani: Probabil nu e cea mai bună idee. Bucuroși vor fi doar tineretul și se vor scufunda și mai adânc în lumea virtuală. Primul lucru care îl vezi în troleibuz sunt fețe triste și dezamăgite. Nu ar fi rău de implementat ceva ce ar ajuta oamenii să interacționeze între ei, să fie încurajați pentru a avea o zi mai productivă sau o seară frumoasă. De exemplu niște fraze motivaționale spuse din când în când la radio. Oamenii s-ar uita unul la altul și ar da din cap dacă vor considera că este corect ce se spune. Putem fi mai buni. O călătorie în troleibuz, de maximum 30 de minute, într-o conservă de oameni, se poate de folosit mai cu preț decât să stai online, dacă încă cineva mai poate scoate telefonul din buzunar.

Victoria Apostol, 26 de ani: E o inițiativă bună, însă nu știu cât de relevantă e în condițiile în care trolebuizele sunt lipsite de aer condiționat pe timp de vară și căldura vine întârziat în timpului sezonului rece. Eu prefer mai întâi să avem aer condiționat în troleibuze și apoi wi-fi. Internetul nu te ajută să faci față la căldura și la frig.

Sandu Tarlev, 29 de ani: Cred că este o idee bună, care vine să modernizeze și să facă mai atractiv transportul public municipal, în defavoarea microbuzelor. Eu mereu voi alege să merg cu acel mijloc de transport care este mai confortabil. Odată ce va fi internet gratuit în troleibuze ne vom putea informa din mers.

Elena Cechina, 24 de ani: Mi se pare o inițiativă bună, dar cred totuși că orașul are probleme mai stringente, decât aceasta. Oricum ar fi, e un lucru pozitiv.

Mircea Minciuna, 23 de ani: Cine să se folosească de internet? Mai că fiecare tânăr are trafic personal la internet. Nu aș opta pentru așa ceva. Sunt chestii cu mult mai importante pe care Primăria le neglijează sau le îndeplinește rău. Lasă mai bine să repare câte o porțiune de drum, cât de mică, dar să fie calitativă. Sau să facă piste pentru bicicliști, locuri de parcare specializate. În ceea ce privește internetul - cine dorește, găsește de unde să se informeze, dar în timp ce stă 20-25 min în troleu, în loc să stea pe net, mai bine ar citi o carte.

Cristina Costov, 32 de ani: Eu, spre exemplu, nu aș fi de acord. Când accesez rețelele de socializare pierd noțiunea timpului. Tineretul este foarte dependent și el la rândul său de boala internetului. Această dependență te depărtează de lumea reală pe zi ce trece și te induce într-o stare psihologică foarte diferită, creând în comportamentul uman anumite lacune. Spre exemplu ieri la un concert oamenii erau cu capul în gadgeturile lor și nu savurau clipele frumoase, dar făceau surfing pe internet. Tineretul a pierdut firul comunicării reale, ei nu se mai uită în ochi când comunică unul cu altul și nu pot rezista mult timp fără de internet. De aceea ar fi bine venit să mai scăpăm de wifi, să încurajăm tinerii să iasă afară fără telefoane. De exemplu o zi fără internet. În rețelele de socializare sunt toți breji și viteji, iar în viața reală nu pot lega două cuvinte.

Mariana Fasson, 30 de ani: Cred ca este o idee bună. Chiar astăzi am stat în ambuteiaj. Fiind în troleibuz și răsfoind Internetul, timpul a trecut mai repede. Desigur că navigarea pe net, nu e o justificare pentru ”a nu observa" un bătrân care stă în picioare. Bunul-simț nu are treabă cu Internetul.

Lucia Sutchevici, 44 de ani: Ar fi destul de bine ca trleibuzele să fie dotate cu wi-fi, dar cred ca nu cu asta ar trebui să înceapă Primaria. Problema mare și principală îs parcările și drumurile, cosurile de gunoi, orașul foarte murdar. Geanta mereu îmi e plină cu resturi, bucăți de hârtie și alte gunoaie. Important este să nu mărească plata la troleibuse, după ce s-a scumpit electricitatea. Atunci ce vor face batrânii noștri?

Ion Chirilov, 37 de ani: Conexiunea Wi-Fi gratuită este un beneficiu enorm pentru consumatori, indiferent pe ce tip de transport este accesibilă. Oricum, ar fi ultima opțiune prevăzută, luând în considerație starea deplorabilă a serviciului de transport public din Chișinău, în care iarna nu vezi nici oprirea unde să cobori, din cauza fulgilor de gheață de pe geamuri și nu-i posibilitate sa-ți scoți nici mănușile din cauza gerului. Vara invers te sufoci de călduri și atunci Wi-Fi ar fi ultimul la care ți s-ar îndrepta gîndurile. În cîteva cuvinte: conexiune Wi-Fi numai în troleibuzele deja dotate cu toate accesoriile prevăzute de legea transportului public, dacă ele există. Altă opțiune ar fi fără conexiune la internet, iar banii solicitați sa fie destinați pentru înmulțirea si îmbunătățirea serviciului dat.

politik.md

0