918

Republica Moldova susține prin semnătură contestarea anexării Crimeii

sustine, crimeea
Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a participat, în perioada 9-10 septembrie la reuniunea Cercului Președinților din cadrul Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE), care s-a desfășurat la Batumi (Georgia). În cadrul evenimentului președinții curților constituționale ale Ucrainei, Georgiei, Lituaniei, Moldovei, Poloniei, Ciprului, Azerbaidjanului și a altor state europene, au semnat o Declarație Comună privind respectarea integrității teritoriale și a dreptului internațional în administrarea justiției constituționale.

Acest document, care începând cu ziua de 10 septembrie 2015 este deschis pentru semnătură membrilor Conferinței Curților Constituționale Europene, îndeamnă curțile constituționale să nu rămână indiferente, într-o perioadă când imperativele statului de drept, ce impun respectarea principiilor generale ale dreptului, principiilor fundamentale ale dreptului internațional și a valorilor unei ordini constituționale democratice, sunt flagrant încălcate.

La reuniune președintele CCM a ţinut să menţioneze că acest precedent, privind utilizarea justiţiei constituţionale ca instrument în vederea anexării teritoriului altui stat, este unul extrem de periculos, ţinând cont inclusiv de revendicările similare în teritoriile aflate sub ocupaţie militară rusă din stânga Nistrului, şi compromit respectarea valorilor fundamentale declarate ale CCCE – statul de drept, democrația, respectarea drepturilor omului și independența sistemului judiciar.

„Am atras atenția colegilor asupra faptului că adoptarea deciziei de către Curtea Constituțională a Federației Ruse reprezintă un eveniment fără precedent, ce ne demonstrează că această curte constituțională a devenit un instrument de comitere a unei încălcări grave a dreptului internaţional. Astfel de decizii, care în mod clar nu sunt în conformitate cu principiul fundamental al statului de drept, arată că nimeni nu poate astăzi garanta că asemenea anexări de teritorii ale altor state nu vor mai avea loc”, a menționat Tănase.

În cadrul Reuniunii Cercului Președinților CCCE au fost, de asemenea, discutate probleme ce ţin de pregătirea și organizarea Congresului al XVII-lea al CCCE. Președinții curților constituționale au discutat probleme referitoare la aplicarea tratatelor internaționale în practica curților constituționale.

sursa

0