5743

O minoră de 14 ani din Moldova a fost violată de oamenii legii (care ar fi trebuit să o apere)

drochia, politie4
Doi angajaţi ai filialei Drochia a Întreprinderii de Stat „Servicii Pază” a Ministerului Afacerilor Interne sunt suspectaţi că, în noaptea de 30 spre 31 august 2015, ar fi violat o adolescentă de 14 ani. Potrivit poliţiei, în momentul comiterii infracţiunii, cei doi suspecţi erau în stare avansată de ebrietate, asta chiar dacă se aflau în timpul orelor de lucru, iar unul dintre ei conducea automobilul de serviciu.

Conform declaraţiilor Olgăi Chistol, ofiţer de presă al Inspectoratului de Poliţie Drochia, violul ar fi avut loc în jurul orei 1 noaptea, în apropierea Liceului „Ştefan cel Mare” din Drochia. Suspecţii au fost prinşi imediat după ce ar fi comis infracţiunea, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ar putea petrece următorii 12 ani în închisoare.

Ademenită şi violată de „oamenii legii”

Potrivit poliţiei, totul s-a întâmplat în timp ce fata se întorcea acasă din oraş. La un moment dat, de ea s-ar fi apropiat doi gardieni ai grupelor operative ale Întreprinderii de Stat „Servicii Pază” a MAI, care au îndemnat-o să urce în maşină pentru a o conduce acasă. Văzând maşina Pazei de Stat, minora ar fi avut încredere în cei doi şi a acceptat să urce în automobil. Angajaţii MAI, însă, în loc să o ducă acasă, au mers spre Liceul „Ştefan cel Mare”, aflat într-o zonă mai izolată a localităţii, unde, aplicând violenţa fizică, au întreţinut pe rând raporturi sexuale cu minora, contrar voinţei acesteia. Peste câteva zeci de minute, adolescenta a reuşit să scape din mâinile violatorilor spunându-le că vrea să meargă la wc, moment în care a sunat la 902 şi a anunţat poliţia că este victima unui viol. Imediat, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie, care i-a reţinut pe cei doi. În urma efectuării testelor, spun poliţiştii, s-a constatat că cei doi angajaţi ai Pazei de Stat erau în stare de ebrietate. Pe acest caz au fost iniţiate două cauze penale. Una — pentru viol, şi a doua — pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, cei doi riscând între 8 şi 12 ani de închisoare. Totodată, minora a fost supusă examinării medico-legale pentru a se stabili probele violenţei. Deocamdată rezultatele nu sunt cunoscute.

Victima — un „copil-problemă”, agresorii — angajaţi model

Pe lângă iniţierea celor două dosare penale, reprezentanţii poliţiei au declarat că ÎS „Servicii Pază” a deschis şi o anchetă internă, pentru a stabili toate circumstanţele în care s-a întâmplat incidentul. Am încercat să aflăm mai multe detalii despre această anchetă, dar şi despre cei doi angajaţi învinuiţi de viol de la Ion Susanu, şeful Serviciului securitate şi control financiar al ÎS „Servicii Pază”, care, însă, ne-a sugerat să apelăm la centrul de informaţii al MAI. Totuşi el a precizat că toţi lucrătorii lor, înainte de a fi angajaţi, sunt examinaţi de medicul de familie, de psihiatru şi de medicul narcolog, care stabilesc dacă ei sunt sau nu apţi din punct de vedere fizic şi psihic să exercite o asemenea funcţie.

Colegii suspecţilor spun că cei doi gardieni sunt angajaţi ai filialei Drochia a ÎS „Servicii Pază” de 3 şi, respectiv, 4 ani ani şi că, până acum, nu au fost niciodată sancţionaţi, fiind cunoscuţi drept angajaţi disciplinaţi. „Înainte de angajare, ambii au frecventat, timp de o lună, cursurile de pregătire iniţială la Academia „Ştefan cel Mare” a MAI în domeniul activităţii particulare de detectivi şi de pază. Ambii au studiat discipline precum „pregătirea psihologică” şi „psihologia securităţii” şi, în urma evaluării, au obţinut toate certificatele necesare. La angajare au fost consultaţi de narcolog şi de psihiatru. Şi pe parcurs, la fiecare început de an, sunt supuşi unor astfel de controale. Noi am rămas şocaţi şi nu putem crede că ei au putut fi în stare de aşa ceva”, spune Alexandra Postovan, inspector superior al personalului de administrare Pază de Stat Drochia, care nu exclude că cei doi gardieni ar fi fost provocaţi de fata de 14 ani, despre care spune că este cunoscută ca fiind un „copil-problemă”, fără a oferi alte detalii. Am încercat să aflăm, de la Direcţia asistenţă socială şi protecţie a familiei Drochia, care este situaţia minorei. Acolo ni s-a spus că eleva se află de mai mult timp în vizorul lor, fiind orfană de tată şi crescând doar cu mama, care ar fi invalidă de gradul doi. De asemenea, şeful Direcţiei ne-a spus că fata nu ar fi în relaţii foarte bune cu mama sa, motiv pentru care ar fi fugit de acasă acum o lună. Cu toate acestea, asistenţii sociali caracterizează fata ca fiind îngrijită şi isteaţă şi că, atunci când vrea, poate obţine chiar şi note de zece la şcoală.

Alexandra Postovan spune că şi starea de ebrietate a gardienilor nu şi-o poate explica. „Cu starea de ebrietate, nu ştim… din ce am auzit, ei nu păreau… Nu vă pot spune exact, căci nu am fost la faţa locului, ştiu doar din spusele altor persoane care au fost acolo. Şoferul niciodată nu consuma alcool, noi nu îl ştim de şofer care să fi consumat vreodată băuturi alcoolice, dar ce s-a întâmplat acum, nu ştim”.

Am solicitat şi opinia lui Mihail Marcu, directorul filialei Drochia a ÎS „Servicii Pază” a MAI. Acesta, în timpul discuţiei cu Alexandra Postovan, se afla în acelaşi birou, doar că, după un scurt dialog cu superiorul său, Alexandra Postovan ne-a spus că „directorul la moment nu-i disponibil să vorbească”. Deşi am insistat, Mihail Marcu a refuzat să discute cu noi.

Bănuiţii, suspendaţi din funcţie

Întrebat ce măsuri vor lua cu angajaţii acuzaţi de violul unei minore, Valeriu Oprea, şeful Direcţiei Resurse Umane a Întreprinderii de Stat „Servicii Pază”, a precizat că cei doi gardieni au fost deja suspendaţi din funcţie, iar dacă ancheta internă va demonstra că ei într-adevăr au fost în stare de ebrietate la serviciu, atunci ei vor fi concediaţi pentru întrebuinţarea băuturilor spirtoase la locul de muncă. „A fost iniţiată o anchetă care cercetează toate particularităţile de la intrarea lor în serviciu şi până la reţinerea lor. La angajare, ei semnează declaraţii prin care se obligă să respecte cu stricteţe regulamentele şi statutul întreprinderii. În fiecare zi superiorul le spune cum trebuie să se comporte, organizăm şi verificări inopinate, însă, selectiv, pentru că nu avem atâtea grupe operative ca să verificăm simultan toate raioanele. La Drochia am verificat pe data de 28, când a fost hramul şi puteau fi întrebuinţate băuturi spirtoase, dar atunci totul a fost în regulă”. Cât despre acuzaţiile de viol, spune Valeriu Oprea, trebuie să se ocupe organul de urmărire penală.

Familia victimei violului, intimidată şi ameninţată

Mama minorei spune că, după acea întâmplare, ea şi fiica ei sunt supuse zilnic ameninţărilor pentru a-şi retrage acuzaţiile la adresa presupuşilor violatori. Contactată de ZdG, ea a declarat că primeşte nenumărate mesaje de intimidare şi, mai mult decât atât, persoane necunoscute i-ar fi murdărit uşa cu vopsea de culoare neagră. Vecinii i-au spus că ar fi văzut două femei în preajma locuinţei lor. Mama victimei mai spune că, împreună cu fiica sa, nu se mai simt în siguranţă în propria locuinţă şi că sunt nevoite să doarmă pe la rude.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Drochia, Marin Cernei, nu a dorit să ne ofere detalii despre acest caz, motivând că are oameni în audienţă, iar Olga Chistol, ofiţer de presă la Inspectoratul de Poliţie Drochia, ne-a comunicat că poliţistul de sector a fost la casa victimei şi a confirmat faptul că uşa le-a fost murdărită cu vopsea. Totuşi, Olga Chistol nu a putut să ne explice dacă poliţia a luat sau urmează să ia anumite măsuri în vederea asigurării securităţii minorei şi mamei acesteia.

„Abuzul sexual, una dintre cele mai traumatizante experienţe care i se poate întâmpla unui copil”

Daniela Sâmboteanu, preşedinta Centrului Naţional pentru Prevenirea Abuzului faţă de Copii (CNPAC), spune că urmările pe care le va lăsa violul asupra minorei pot fi extrem de grave atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. „Evident, copilul se va confrunta cu probleme emoţionale foarte serioase, ar putea fi copleşită de sentimente de vină, ruşine şi ură. Totodată, sunt posibile comportamente autodistructive sau delincvente. Pe termen lung ar putea avea probleme de personalitate, dezadaptare socială, probleme în sfera sexuală. Abuzul sexual este una dintre cele mai traumatizante experienţe care i se poate întâmpla unui copil”.

Întrebată cum ar trebui instituţiile statului să apere aceşti copii, victime ale violurilor, Daniela Sâmboteanu ne-a declarat că statul prin lege este obligat să intervină, bine gândit şi coordonat între structuri, astfel încât copilul să fie asistat şi ajutat să depăşească situaţia dificilă prin care trece. „În cazurile de abuz sexual este foarte important, cât de repede posibil, să fie realizată audierea copilului, de preferat în condiţii speciale, de către profesionişti bine instruiţi, care să aibă abilităţi dezvoltate pentru intervenţia în astfel de cazuri”.

Acţiunile celor doi angajaţi ai MAI sunt calificate drept infracţiuni foarte grave şi de către Viorelia Albu, coordonator al serviciului juridic din cadrul Centrului de drept al femeilor (CDF). „Să ai raport sexual cu o minoră deja e infracţiune, dar violul e cu atât mai grav. Cei de la paza de stat nu şi-au dat seama că ea e minoră? De ce s-au oferit ei să o conducă acasă? Fiind cu maşina de serviciu a pazei de stat, şi eu aş fi avut încredere în ei. Asta se poate întâmpla cu oricine”. De asemenea, Viorelia Albu consideră că suspecţii ar putea încerca să muşamalizeze cazul pentru a scăpa de pedeapsă. „Noi am mai avut cazuri de violuri ale fetelor minore. Nu vă imaginaţi ce se întâmplă pe urmă, reiese că ele sunt cele vinovate”.

În prezent, cei doi suspecţi sunt în arest pentru 20 de zile, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, pot sta după gratii de la 8 la 12 ani.

sursa

0