10545

Cinci ani la Moldtelecom = casă și mașină de lux, terenuri de milioane și un nepot care face toți banii

proprietati, moldtelecom
Vitalie Iurcu, fostul director al Moldtelecom în perioada 2009—2015, numit la finele lunii august în funcția de viceministru al Economiei, a reușit să adune, în perioada când a condus una din cele mai mari companii de stat, o avere impresionantă. Acesta locuiește într-o casă de lux, conduce un Porsche Cayenne, deține mai multe terenuri în Chișinău care valoarează milioane de lei, iar prin intermediari, în special prin intermediul unui nepot, este implicat în activitatea mai multor firme cu activități în agricultură. Tot prin nepotul său, actualul viceministru al Economiei, arendează jumătate de hektar de pădure lângă Ialoveni, pădure la care, în 2014, în timpul orelor de serviciu, au muncit chiar angajați ai Moldtelecom, plătiți din banii statului.

După cinci ani de „domnie”, la 12 august 2015, Vitalie Iurcu, a părăsit funcția de director al Moldtelecom. Într-o ședință a Guvernului s-a anunțat că acesta va fi noul viceministru al Economiei, înlocuindu-l pe Tudor Copaci, care a fost demis. Imediat, Iurcu și-a intrat în pâine, urmând acum să aibă în subordine

Moldtelecom-ul, pe care l-a condus de la 1 iulie 2009.  Schimbarea sa a survenit la doar câteva luni după ce am scris cum firme fondate de prietenii și cumătrii săi câștigă licitații în valoare de milioane de lei, organizate de Moldtelecom. La solicitarea noastră, în aprilie 2015, de a ne fi prezentate firmele care au câștigat licitațiile din ultimii cinci ani de la Moldtelecom, Iurcu a refuzat să ne ofere un răspuns, chiar dacă ulterior, Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al R. Moldova (CNPDCP), instituţie abilitată să reglementeze inclusiv divergenţele care apar în procesul aplicării legii cu privire la accesul la informaţie, printr-un răspuns oficial preciza că Moldtelecom, societate pe acţiuni fondată, deţinută şi administrată de stat, era obligată de lege să ne ofere un răspuns.

Casa de lux și terenul din vecinătate, „cumpărat” de la nepot

În cei cinci ani cât a condus Moldtelecom-ul, Iurcu, împreună cu familia, a trecut cu traiul dintr-un apartament de 94 m.p. din str. Petru Rareș, pe care-l deținea din 2000, pe care proaspătul viceministru al Economiei îl indică la capitolul „adresă” în CV-ul său, într-o casă de lux de pe str. Serghei Lunchevici, din sect. Buiucani. Luni, 7 septembrie 2015, în curtea casei familiei Iurcu observasem inclusiv un paznic. A doua zi, la poartă putea fi văzut și Porsche-ul cu numere personalizate, KVI 257, al fostului șef al Moldtelecom, mașină care ar valora peste 1 milion de lei și pe care soții Vitalie și Angela Iurcu ar conduce-o prin comodat din 2012. Imobilul familiei Iurcu valorează, conform prețului de piață, peste 6 milioane de lei și a intrat în posesia acestora în mai 2010, la doar un an de la numirea sa în fruntea Moldtelecom. Casa nu este înregistrată însă pe numele soților Iurcu, ci pe numele fiicei acestora de doar 7 ani.

Oficial, din 2013, soții Iurcu dețin și imobilul din vecinătatea casei lor de lux, amplasat pe str. Nicolae Costin. Casa, mult mai mică în dimensiuni față de cea de pe str. Lunchevici, nu se zărește de după gardul înalt. Se observă, însă, că este una mai bătrânească, procurată, probabil, mai mult pentru terenul pe care este amplasată, 770 m.p., care le-ar servi drept ulterioară curte. Casa și terenul aparțin, în acte, soților Iurcu din ianuarie 2013, atunci când a fost cumpărată de la Dmitrii Mironov, care, la rându-i, a intrat în posesia acestora în 2011-2012, pe când avea 23-24 de ani. Dmitrii Mironov este un tânăr care apare ulterior și în alte afaceri afiliate lui Vitalie Iurcu. ZdG a reușit să afle că acesta a fost angajat la Unite, operatorul de telefonie mobilă fondat de Moldtelecom, de unde a plecat acum un an. El este fiul Alexandrei Mironova, sora mai mare a lui Vitalie Iurcu, respectiv, nepotul actualului viceministru al Economiei.

Firmele oficiale ale ex-directorului Moldtelecom

Vitalie Iurcu este implicat și în afaceri. Așa cum ZdG menționa anterior, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), el figurează în calitate de fondator a două SRL-uri. Prima dintre ele, ÎI „Iurcu Vitalie”, specializată în consultaţii pentru afaceri şi management, fiind înregistrată în apartamentul soţilor Iurcu din str. Petru Rareş. Iurcu rămâne, în baza CÎS şi ca fondator al firmei „Progestact” SRL, împreună cu mai multe persoane, printre care Dorin Recean, ex-ministru de Interne sau Iurie Muntean, ex-deputat comunist. Firma nu mai activează în acest moment. Chiar şi aşa, în 2013, a fost inclusă în declarația lui Iurie Muntean, „partenerul” lui Iurcu, pe vremea când acesta era deputat PCRM în Parlament.

Ex-șeful Moldtelecom a fost şi este încă implicat în afaceri în România. Acesta deține  firma „Hellis&Partners Imobiliare” care, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Ministerul Justiţiei din România, a fost înregistrată în 2013 pe str. Preciziei, 34, într-un sediu achiziţionat în acelaşi an. Totodată, aceleaşi informaţii confirmă că viceministrul Economiei, care are din 2003 şi cetăţenie română, deţine 92,5% din activele firmei, având un aport de 9250 de lei româneşti, echivalentul a 40 de mii de lei moldoveneşti. Partenerul şi administratorul firmei lui Iurcu este o altă persoană născută în R. Moldova, cu cetăţenie română, Vitalie Frunze. Activitatea principală a SRL-ului o constituie închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii. Ca şi activităţi secundare figurează câteva sute de domenii: de la cultivarea cerealelor până la extracţia cărbunelui. La sfârşit de 2014, firma deţinea active în valoare de 884 mii de lei româneşti, echivalentul a aproape 4 milioane de lei. Vitalie Frunze, partenerul din România a lui Iurcu este implicat în afaceri nu doar în România, ci şi în R. Moldova, iar afacerile de la Chişinău se intersectează mai mult decât suspect cu activitatea Moldtelecom-ului condus până nu demult de  Iurcu. Așa cum ZdG a scris anterior, potrivit informaţiilor CÎS, Vitalie Frunze este unul dintre fondatorii firmei „Lobi-GP”, un SRL fondat în 2005, care a obținut în 2010 un contract de aproape 5 milioane de lei cu Moldtelecom. Ulterior, aceste relații s-au intensificat, fiind dezvăluite de ZdG în articolul „Secretele de la Moldtelecom. Sau cum câştigă prietenii licitaţii de milioane”, publicat la 14 mai 2015. Doar că, în ultimii doi ani, cel puțin oficial, afacerile nu i-au adus venituri lui Iurcu. Cel puțin asta reiese din declarațiile sale de venituri și proprietate, în care funcționarul scrie că a trăit doar din salariu.

Agricultorii  de la Moldtelecom

Prin intermediul nepotului său, Dmitrii Mironov, Iurcu este implicat și în afaceri în  agricultură. Astfel, la 24 decembrie 2012, este fondată firma „Impex Business Grup”, înregistrată înapartamentul din str. Independenței al familiei Mironov. SRL-ul e administrat de Dmitrii Mironov, iar în 2012 a avut un venit din vânzări de 103 mii de lei, provenit din comerțul cu amănuntul al articolelor electrice de uz casnic. Pe 25 aprilie 2014, firma procură peste 17 ha de teren la intrarea în  Criuleni, pe care erau amplasate mai multe sere moderne de la firma … „Lobi-GP”, cea în care partenerul de afaceri al lui Iurcu deține 10% și care are în calitate de fondatori și alte persoane apropiate lui Iurcu. „Lobi-GP” a procurat terenul și serele cu doar o lună înainte, la 28 martie 2014.  La scurt timp după ce le-a obținut, a început să le dea în arendă. Pe 15 decembrie 2014, 3,7 ha sunt date în arendă pe un termen de 5 ani firmei „Cali & Grup” SRL, fondată și administrată de către Liubomir Chiriac, nașul de cununie al familiei Iurcu, tot el, vicedirectorul Departamentului Logistică din cadrul Moldtelecom, funcție pe care a obținut-o în perioada în care finul său conducea instituția. În aceeași zi, 15 decembrie 2014, alte 3,7 ha de teren sunt date în arendă firmei „Bronix Prim”, tot pentru 5 ani. Acest SRL este fondat de soții Serghei și Oxana Brenici. Serghei Brenici este directorul Departamentului Logistică din cadrul Moldtelecom. 3,75 ha au fost arendate firmei „Gota Service”, fondată de Vladimir Gorincioi, nume similar cu cel al fostului director al ÎS „Aeroport Handeling”. Firma „Cheminees” SRL, administrată de Nicanor Știrbu, o altă rudă a viceministrului Economiei, a primit în arendă alte 1,57 ha.

Mașinile Moldtelecom-ului la serele din Criuleni

Serele, moderne, sunt amplasate chiar în apropierea râului Nistru și la doar câțiva metri de sistemul de irigare Criuleni, reabilitat în 2013-2014 în cadrul Programului „Compact”, finanțat de Guvernul SUA prin Corporația „Provocările Mileniului”. Suma totală a investițiilor în reabilitarea acestui sistem de irigare atinge cifra de 4,7 milioane USD. Solicitați de ZdG, reprezentanții Apelor Moldovei din Criuleni au spus că sistemul de irigare este gestionat de Asociația de Utilizatori „Apă Criuleni”, iar serele nu ar face parte din asociație pentru că proprietarii nu au depus o cerere în acest sens. „Dacă vor depune, vor plăti taxa și vor deveni membri. Ei au o fântână arteziană acolo și de asta nu sunt membri”, ne-a explicat un reprezentat al Asociației, precizând că a auzit că noul proprietar al terenurilor și serelor ar fi „cineva de la Moldtelecom”. În cadrul documentării pentru acest articol, am discutat cu mai mulți reprezentanți ai Moldtelecom. Fără a-și face public numele, aceștia ne-au spus că, în ultimul an, mai multe mașini ale Moldtelecom, dar și mai mulți angajați ai instituției ce aparține statului au fost antrenați în lucrări la sere. Informația a fost confirmată și de femeile care muncesc în acest sere, într-o discuție cu ZdG. Acestea ne-au zis că angajații Moldtelecom au lucrat inclusiv atunci când a fost „trasă apa până în sere”.

Firmele și pădurea nepotului

Dmitrii Mironov, nepotul lui Iurcu, mai deține calitatea de fondator al SRL „Fructolinia”, fondată în iulie 2012. În acel an, din cultura pomușoarelor, fructelor sau nucilor, firma a raportat un venit de 103 mii de lei. Firma condusă de Mironov figurează și în calitate de fondator la SRL „Fresh Time”, fondată  la 25 iunie 2015. Acest SRL e condus de Alexandru Vâlcu, prieten cu familia Iurcu și partener de afaceri cu partenerul acestuia, Vitalie Frunze. Firma „Fresh Time” mai are printre fondatori alte patru firme, toate apropiate de familia Vâlcu. Dmitrii Mironov mai este și administrator la firma „Agrosolis” SRL, fondată în decembrie 2014 de către cele cinci firme care dețin terenuri și sere la intrarea în Criuleni: „Impex Business Grup”, „Cali & Grup” SRL, „Bronix Prim”, „Gota Service” și „Cheminees” SRL. Și acest fapt demonstrează, dacă mai e nevoie, legăturile dintre proprietarii serelor.

În final, Dmitrii Mironov „deține” în acte și 0,5 ha de pădure în extravilanul satului Ruseștii Noi, Ialoveni. Pădurea este îngrădită, dar în interior nu sunt careva construcții. Oficial, pădurea a fost obținută de Mironov în arendă în 2012, pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2061 pentru o plată anuală de 2225 de lei. Anul trecut, șefii mai multor direcții ale Moldtelecom au primit ordin de la conducerea instituției să delege câte 3-4 angajați pentru a munci la curățirea pădurii, fapt care s-a și întâmplat. Într-o discuție cu ZdG, una din aceste persoane ne-a zis că munca a fost prestată în timpul orelor de serviciu, iar lucrătorii nu au fost plătiți suplimentar.

CNI a acceptat rectificările lui Iurcu

La sfârșit de 2014, declaraţia cu privire la venituri și proprietăți a ex-directorului Moldtelecom a fost verificată de Comisia Națională de Integritate (CNI), în urma unei scrisori anonime, în care se spunea că Iurcu ar fi cumpărat pachetul majoritat de acţiuni al companiei care comercializează materiale de construcţie, Zikkurat, condusă de Mukhmad Galaev. Într-o poză, acesta apare cu Iurcu. Tot el, este partenerul de afaceri al lui Iurcu în România. CNI a verificat declaraţia, dar nu a depistat mare lucru, clasând cauza. În actul de constatare al CNI am depistat că, deşi pe site-ul instituției există o declaraţie de avere depusă de Iurcu pe 28 martie 2014, membrii Comisiei nu au verificat-o, oprindu-se la altă declaraţie, depusă de ex-directorul Moldtelecom în perioada în care acesta era verificat, deci, în decembrie 2014. Conform actului de constatare, la 8 decembrie 2014, în adresa CNI a parvenit o adresare de la Iurcu, prin care se solicita primirea şi publicarea declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate, „depusă” de ultimul la 31 martie 2014 (!), şi considerarea acesteia ca fiind veridică, fapt stabilit în procesul-verbal al Comisiei de anchetă din 3 noiembrie 2014, efectuată de Moldtelecom.

Cu alte cuvinte, în perioada investigării, ex-şeful Moldtelecom a depus o altă declaraţie, motivând că, în procesul de colectare a declaraţiilor, colectorul de la Moldtelecom a comis o eroare şi a depus la CNI alt document, în locul celui care trebuia depus. Pentru a confirma acest fapt, la Moldtelecom, în perioada investigaţiei CNI, s-ar fi făcut o anchetă internă, în urma căreia, colectorul şi-ar fi recunoscut vina. Ulterior, membrii CNI au acceptat să verifice noua declaraţie a lui Iurcu, în care se regăseau averi care nu s-au regăsit în declaraţia iniţială, la fel pe 2013. În noua declaraţie, şeful Moldtelecom a indicat că deţine nu două conturi bancare, ci 12, dar şi că mai are un bun imobil, o construcţie sportivă de 635 m.p., dobândită în 2014 și câteva terenuri. Totodată, în noua declaraţie, Iurcu a dat o altă valoare cadastrală terenurilor deţinute. Astfel, concluzia CNI, după verificarea declaraţiei, a fost clară din start. Din a doua încercare, Iurcu a indicat informaţii aproape corecte despre averea înscrisă pe numele său, iar cazul a fost clasat.

Oficial, 3 milioane de lei în cinci ani de șefie la Moldtelecom

Oficial, înregistrate chiar pe numele său, Vitalie Iurcu mai deține 2,3 ha de teren în România, cu o valoare cadastrală de peste jumătate de milion de lei, obținute în 2012, dar și un lot de teren  în extravilanul comunei Ghidighici, la marginea Chișinăului, obținut în 2013, cu o suprafață de 9,5 ha și o valoare cadastrală de 1,26 milioane de lei. Valoarea de piață a terenului este însă de câteva ori mai mare. Coincidenţă sau nu, terenurile se află în preajma întreprinderii de stat Metalferos SA. Acum, pe ele nu există nicio construcţie, dar par deja pregătite pentru deschiderea şantierelor. Iurcu a mai obținut, în 2014, un alt teren de peste o mie de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 1,4 milioane de lei. Tot în 2014, acesta a procurat o construcție cu destinație sportivă, cu o suprafață de 635 m.p. Proaspătul viceministru al Economiei are economii de 30 mii de euro și 40 mii de USD, pe care le deține în conturi bancare, deschise tot în perioada în care era la Moldtelecom, mai exact, în  2012-2013.

Precizăm că, în 2013, Iurcu a avut de la Moldtelecom un salariu anual de aproape jumătate de milion de lei, cu 50 de mii de lei mai puțin decât în 2012. De altfel, salariul său era unul constant în toți cei 5 ani de șefie a Moldtelecom, variind în jurul sumei de jumătate de milion de lei.  Respectiv, în cei 5 ani, din salariu, Iurcu a putut acumula maxim trei milioane de lei, deci, cam jumătate din valoarea casei sa de lux de pe str. Serghei Lunchevici. Până a ajunge șef la Moldtelecom, Iurcu a condus, timp de doi ani, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Compania condusă de soț, printre partenerii proiectului soției

Soția sa, Angela Iurcu, conform informațiilor pe care le face publice pe un site de socializare, lucrează la „Art Studio Picasso”. Acesta se recomandă a fi „un proiect unic, care oferă posibilitate copiilor și adulților să învețe ce este arta și să-și dezvolte potențialul creativ”. Proiectul a fost lansat pe 25 septembrie 2014 și oferă „art-terapie la următoarele discipline: ceramică, desen, pictură, compoziție, grafică, batic, sculptură, Hand Made (confecționarea măștilor de carnaval etc.). În cadrul Art Studio Picasso învață copii și adulți de la 3 până la 93 de ani”, se menționează site-ul studio-ului. Costul unei ore e de 150  de lei, iar a celor individuale, 250 de lei. Folosind un  abonament, plătești aproximativ 120 de lei.

De pe site-ul www.artstudio.md aflăm că printre partenerii proiectului figurează și Moldtelecom, condus până recent de Vitalie Iurcu. La telefonul acestei instituții am aflat că Angela Iurcu nu este o simplă angajată, ci chiar șefa de aici. Un parteneriat între „Art Studio Picasso” și Moldtelecom s-a realizat în iulie 2015, când la Centrul de Instruire a Moldtelecom din Ivancea a fost organizată „Tabăra Internaţională de creaţie „Cucuteni 2015”, de către atelierul Angelei Iurcu, având suportul Ministerului Culturii și a ministrei Monica Babuc. De altfel, Anatol Babuc, soțul ministrei Babuc, este unul dintre vicedirectorii Deparamentului Logistică a Moldtelecom.

Iurcu: „Prima dată aud despre așa ceva. Mă scuzați…”

Dmitrii Mironov, nepotul lui Vitalie Iurcu, s-a născut în noiembrie 1987. Acum are 28 de ani neîmpliniți. De pe o rețea de socializare, unde tânărul are mai multe poze, deducem că acesta nu a dus și nici nu duce un stil de viață luxos, așa cum ne-ar face să credem afacerile pe care le gestionează sau vânzarea, în 2013 către familia Iurcu a unei case cu teren de 770 m.p., care ar valora peste un milion de lei. În 2008, acesta a locuit și lucrat o perioadă în Antalya, Turcia, iar în 2011 observăm că a participat la un eveniment organizat la baza de odihnă a Moldtelecom-ului de la Ivancea, Orhei.  Nu am reușit să discutăm cu Dmitrii Mironov, pentru că telefonul mobil al acestuia, din actele de arendă nu mai este funcțional. Inițial, cu Vitalie Iurcu am încercat să discutăm prin intermediul serviciului de presă al Ministerului Economiei. Aceștia ne-au anunțat că îl vor contacta, iar ulterior vor reveni cu un răspuns. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, așa că am revenit din nou, de această dată, la numărul staționar din biroul viceministrului, oferit de colegi. Aici, Iurcu a răspuns. L-am întrebat dacă are timp pentru o discuție de câteva minute. Ne-a spus că nu, pentru că… ar avea persoane în audiență. Am insistat, totuși, întrebându-l despre nepot, firmele acestuia și pădurea de la Ialoveni. A tăcut. L-am mai întrebat dacă este adevărat că, în 2014, lucrători de la Moldtelecom au curățit acea pădure. Iurcu a fost laconic, după care a închis telefonul: „Prima dată aud despre așa ceva. Mă scuzați…”, și a închis, fără a ne oferi mai multe explicații. Precizăm, în acest context, că rămânem deschiși pentru precizări la acest subiect, pe care le putem publica în edițiile următoare ale ZdG.

Nașul lui Iurcu despre nepotul acestuia: „El doar e angajat acolo”

L-am întrebat pe Liubomir Chiriac, nașul de cununie a lui Vitalie Iurcu, tot el, vicedirectorul Departamentului Logistică a Moldtelecom, pe care l-am găsit la birou, cum a ajuns în această funcție și dacă acest lucru s-a datorat faptului că finul său a condus instituția. „Ce contează asta? (după ce l-am întrebat despre relația naș/fin). Dacă sunteți de la ZdG ce, faceți investigații? Da poate întrebați cine este Liubomir Chiriac, ce studii are, ce istorie de muncă are? Poate asta întrebați. Poate asta e mai interesant? Cum am ajuns la Moldtelecom? Dar dacă vă spun că am lucrat 10 ani în Ministerul Telecomunicațiilor și Informației? Eu demult puteam să vin la Moldtelecom, pentru că lucram în ramură. Am fost și trei ani în Guvern, la posturi de conducere. Sunt expert în telecomunicații internațional, acceptat și certificat la Uniunea Internațională de Telecomunicații. Asta vă spune ceva? Sau vă interesează alte chestii? Cred că până la urmă, omul e apreciat după valoarea și după lucrul pe care-l face”, a precizat acesta.

„Da, eu sunt fondatorul firmei „Cali & Grup” SRL din 2007. Da, am vreo câteva sere. Nu știu nimic despre mașinile Moldtelecom-ului care au fost acolo. Fiindcă eu nu conduc nimic acolo și nu am atribuții mari. Conduce cel pe care l-ați numit”. „Nepotul dlui Iurcu”, am întrebat noi. „El e una din persoanele care lucrează acolo. Conduce o altă persoană, cu totul neafiliată. Nu, nu dl Mironov conduce, el e doar angajat acolo. Nu cunosc problema cu mașinile. Eu nu am semnat niciun document prin care să trimit mașini acolo”, ne-a spus Chiriac, pe care l-am rugat să ne ofere un număr de contact valabil la care să-l găsim pe Vitalie Iurcu. Acesta a luat datele noastre de contact, precizând că îl va transmite persoanelor implicate pentru a reveni cu un apel. Acest lucru însă nu s-a întâmplat.

sursa

6