Copii din Republica Moldova, afectaţi de alcool şi lipsa grijii părinteşti
Viaţa unui copil poate fi distrusă de lipsa educaţiei şi a dragostei, dar şi de lipsa echilibrului în relaţia copii-părinţi. Proiectul strategiei intersectoriale privind dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor parentale pe anii 2015-2021 lansat în dezbatere de Guvernul de la Chişinău enumeră problemele în relaţia dintre copii şi părinţi în Republica Moldova.
Strategia guvernamentală amintită arată că în ultimii 20 de ani Republica Moldova s-a confruntat cu mai multe provocări şi schimbări de ordin economic şi sociocultural. Inegalitatea socioeconomică, culturală, fenomenele de migraţiune, exodul rural, dispersarea familiilor şi perturbarea sistemului de valori al familiei, au afectat îngrijirea şi educaţia copiilor, precum şi posibilităţile acestora de a atinge potenţialul maxim de dezvoltare.
Educaţie cu bătaia
Un studiu UNICEF arată că, o parte dintre părinţi reproduc modelele impunerii autorităţii prin forţă (76 % dintre copii cu vârste între 2-14 ani au fost supuşi unor forme de pedeapsă violentă, şi 15 % dintre părinţi consideră că un copil ar trebui pedepsit fizic). Conform studiului, 47% din copiii cu vârsta de 3-4 ani au fost implicaţi în activităţi de învăţare împreună cu tatăl lor. Copiii din familiile sărace (29%) şi cei din mediul rural (40%) au mai puţine şanse să înveţe şi să se pregătească de şcoală împreună cu tatăl lor.
În pofida faptului, că în 75% din cazurile de violenţă sau neglijare au avut cunoştinţă profesorii, asistenţii sociali, personalul medical, poliţia şi autorităţile publice locale, acestea nu au fost înregistrate, deoarece lipsea procedura de documentare şi referire a cazurilor.
Sex, alcool şi nicotină
Conform motivării strategie guvernamentale amintite fiecare al unsprezecelea adolescent (10-19 ani) a indicat că fumează în prezent. Un procent de 72% de adolescenţi de 10-19 ani au indicat că consumă alcool, iar 11,4% consumă băuturi alcoolice 1-2 ori pe lună sau chiar mai frecvent. 11% de adolescenţi de 10-19 ani au indicat că li s-a propus să utilizeze droguri.
Infecţiile cu transmitere sexuală, gonorea şi sifilis, în rîndul adolescenţilor de 15-19 ani în Republica Moldova are unul dintre nivelele cele mai ridicate în regiune de circa 180 de cazuri noi la 100.000 din populaţie. Rata de fertilitate la adolescente s-a redus puţin în ultimii ani, de la 26 de naşteri la 1.000 de populaţie feminină de 15-19 de ani. În mediul rural acest indicator este mai mult decît de două ori mai mare decât în mediul urban, ceea ce confirmă ideea de acces limitat la informare corectă şi servicii de contracepţie pentru adolescenţii din mediul rural.
Migraţia forţei de muncă distruge copii
O categorie importantă de copii sunt afectaţi de plecarea la muncă în străinătate a părinţilor, 105.270 copii au cel puţin un părinte implicat în procese migratorii, ceea ce constituie 14,5% din numărul total de copii din Republica Moldova. În acest sens există date şi mai îngrijorătore: 21% dintre copii au cel puţin un părinte plecat peste hotare, iar 5 % dintre copii au ambii părinţi plecaţi în străinătate, 11 % dintre copii nu locuiesc cu părinţii biologici, iar 26 % locuiesc doar cu unul dintre părinţi.
Copii care mor din vina părinţilor
Majoritatea deceselor copiilor mici la domiciliu sunt în strînsă legătură cu cunoştinţele insuficiente ale familiilor privind alimentarea şi îngrijirea copilului, practicile vicioase ale familiei, inclusiv abuzul de alcool, neglijarea şi violenţa în familie şi sărăcia. Implementarea mecanismului de colaborare intersectorială în domeniul medico-social în vederea prevenirii şi reducerii ratei mortalităţii infantile şi a copiilor cu vîrsta de pînă la 5 ani la domiciliu, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1182 din 22 decembrie 2010, aplicat pe parcursul ultimilor trei ani a contribuit la dezvoltarea parteneriatului intersectorial în cadrul instituţiilor publice şi instituţiilor societăţii civile în soluţionarea problemelor copiilor şi familiilor în situaţii de risc şi reducerea mortalităţii infantile la domiciliu de la 19,5% în anul 2010 pînă la 14,2% în anul 2013. Cu toate acestea se atestă o rata înaltă a deceselor în rîndul copiilor în vîrstă de 1–5 ani cauzată de traume şi intoxicaţii.
Educatori fără pregătire
În Republica Moldova nu există educatori parentali formaţi, acreditaţi şi supervizaţi în cadrul unui sistem coerent de educaţie parentală. Diferite categorii de specialişti, care interacţionează cu părinţii/persoane în grija cărora se află copilul abordează termenul de educaţie parentală diferit, existînd confuzii în ceea ce priveşte activităţile de informare, sprijin parental, sprijin familial şi educaţie parentală.
Strategia privind dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor parentale pe anii 2015-2021 lansată în dezbatere de Guvernul de la Chişinău stabileşte obiectivele şi sarcinile pe termen mediu în vederea promovării educaţiei parentale şi defineşte direcţiile strategice privind formarea şi dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor parentale. În scopul coordonării intersectoriale, prevederile Strategiei au fost corelate cu documentele de politici relevante, cu reformele demarate în sistemul de învăţămînt, cu alte reforme în domeniul protecţiei copilului şi sănătăţii.
sursa