1594

Băncile devalizate din Republica Moldova vor dispărea cu tot cu banii furaţi

miliard, bani furati
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, dă asigurări că lichidarea băncilor furate este cea mai sigură soluţie. Totuşi, experţii consideră că acest proces include riscuri majore, iar banii furaţi nu vor fi recuperaţi din cauza că nu există voinţă politică.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a declarat că lichidarea băncilor a fost văzută de BNM ca cea mai bună soluţie şi a transmis anterior Guvernului chiar un plan în acest sens. El a mai dat asigurări că lichidarea celor trei bănci nu prevede costuri suplimentare, iar banii populaţiei vor fi în siguranţă. În acelaşi timp, experţii vorbesc despre riscuri majore în cadrul acestui proces, iar moldovenii vor trebui să plătească şi mai mulţi bani din buzunare pentru acoperirea „furtului secolului”. 

Drăguţanu: Banii deponenţilor sunt în siguranţă

Dorin Drăguţanu a afirmat, ieri, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că regretă faptul că nu a fost instituită administrarea specială în ianuarie 2014, însă a fost necesară garantarea creditelor acordate băncilor cu probleme, pentru că un faliment al acestora ar fi atras după sine întreg sistemul bancar. „Noi am cerut garanţiile în ianurie, dar le-am primit în noiembrie. Eu sunt gata să răspund în faţa legii şi nu am nimic de ascuns. Cererea privind demisia mea sunt declaraţii politice”, a menţionat Dorin Drăguţanu.

Referitor la costurile deciziei privind lichidarea celor trei bănci, Drăguţanu susţine că cele două garanţii în valoare de 14,8 miliarde de lei reprezintă costul maxim posibil, dar este sigur că vor fi mai mici. „Costuri suplimentare nu vor fi, iar depozitele vor fi absolut în siguranţă. Băncile acestea sunt nişte bănci-zombie”, a mai spus guvernatorul BNM. 

Ioniţă: Există riscuri majore

În acelaşi timp, fostul şef al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a declarat că există mai multe riscuri majore legate de lichidarea acestor bănci, cum ar fi ştergerea urmelor privind delapidările şi fraudele de la InvestPrivatBank. Economistul mai spune că în perioada de administrare specială ar fi dispărut 8 miliarde de lei. „Nu vom afla cum au apărut creditele neperformante, erau sau nu ele neperformante, cine a beneficiat de ele, cât s-a putut de recuperat şi nu s-a dorit de recuperat, cum au fost vândute activele toxice ale BEM, BS, UB, ce prieteni au beneficiat la preţuri de nimic de ele etc. Total, câte sute de milioane de lei am pierdut, doar datorită administrării „corecte” a băncilor”, susţine Veaceslav Ioniţă.

În acelaşi timp, economistul se întreabă unde vor fi direcţionate activele nemateriale. „Clienţii băncilor sunt cel mai valoros activ, care costă sute de milioane de lei. Câte sute de milioane vom «pierde»?”, se întreabă expertul. 

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, utlimul act al jafului va constitui transformarea garanţiilor acordate de stat în datorie publică, iar acestea sunt doar câteva din zecile de riscuri legate de lichidarea celor trei bănci.

Nu există voinţă politică pentru a găsi banii furaţi

În acelaşi timp, expertul din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Alexandru Fală, a declarat pentru Adevărul Moldova că situaţia privind lichidităţile în cazul celor trei bănci nu este cea mai bună, iar BNM va fi nevoită să injecteze noi surse financiare în acestea. Potrivit expertului economic, o problemă ar fi că nu ştim dacă aceste bănci au luat credite de la alte bănci, pentru că ar apărea anumite riscuri şi ar fi necesare alte injectări financiare. „Marea problemă ţine, totuşi, de creditele neperformante, problemă de care ar trebui să se ocupe organele de anchetă. Lichidarea ar trebui să presupună, propriu-zis, în mod normal, recuperarea acestor credite. Nu cred că există voinţă în vederea soluţionării acestor probleme. Este evident chiar că cei care stau în spatele acestor credite neperformante sunt grupurile politico-oligarhice care au utilizat insituţiile publice pentru a-şi realiza interesele personale”, a mai spus reprezentantul „Expert-Grup”.

Alexandru Fală a mai atras atenţia asupra procesului de lichidare al acestor bănci va dura ani în şir. „Până în prezent, la nicio bancă nu a fost finalizat procesul de lichidare. Nici InvestPrivat Bank nu este lichidată. Durează decenii. Cred că nici la bătrâneţe nu vom afla”, a mai spus expertul.

sursa

0