10057

Lovitură teribilă pentru Putin. Ce se va întâmpla cu Rusia e fără precedent

Neasteptata demisie a lui Sepp Blatter din fruntea FIFA marti seara, la patru zile dupa ce câstigase prin vot un nou mandat de presedinte, readuce neasteptat în prim-plan sansa Angliei de a primi, pe ultima suta de metri, organizarea Cupei Mondiale din 2018.

 

Legata, în mod evident, de ancheta FBI care se apropie pas cu pas de el, plecarea lui Blatter lasa fara principalul sustinator Rusia si Qatar, tarile care au câstigat organizarea turneelor finale ale Mondialelor din 2018 si 2022.

 

Primul Mondial, cel din 2018, „arde“ la propriu, deoarece pâna la startul sau a mai ramas putin timp. Numai o tara cu o infrastructura foarte bine pusa la punct ar putea prelua din mers organizarea. Anglia, care a candidat în 2010 (atunci când, în urma votului celor 22 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA, a fost eliminata înca din primul tur), nu s-a împacat nicio clipa cu verdictul, reclamând în permanenta, din acel moment, coruptia care macina forul mondial.

 

Atât la alegerile pentru CM 2018, cât si pentru CM 2022, a câstigat candidata cel mai slab pregatita

 

Chiar si înainte sa iasa la iveala dovezi ca Rusia si Qatar au cumparat voturile, a fost evident ca rezultatul voturilor pentru tara gazda a Mondialelor din 2018 si 2022 este cel putin bizar. De fiecare data a câstigat exact tara cel mai putin pregatita, din toate punctele de vedere, pentru a gazdui o asemenea competitie. Cazul Mondialelor din 2018 este relevant. Anglia, tara cu cea mai mare traditie în fotbal, cea mai mare medie de spectatori, cea mai buna infrastructura si cel mai înalt nivel de trai, a fost prima scoasa din cursa. Apoi, în finala în trei, Belgia si Olanda, care candidau în comun, au primit doar doua voturi. Pe locul 2, Portugalia si Spania, de asemenea având candidatura comuna, au obtinut aproape jumatate din numarul voturilor primite de Rusia!

lovitura, rusia

lovitura, rusia


Ulterior, toate îngrijorarile s-au confirmat. Stat profund corupt, cu o infrastructura precara si distante uriase între orase, Rusia a ramas rapid în urma cu constructia stadioanelor, ale caror costuri s-au dublat si chiar triplat. Alunecata din ce în ce mai tare înspre dictatura, Rusia a trecut apoi la amenintarea si invadarea tarilor vecine.


„Anglia ar putea fi gata repede“

lovitura, rusia

 

Modul în care a fost aleasa Rusia si sustinerea de care s-a bucurat aceasta tara chiar si dupa ce si-a atacat vecinii par sa fi contribuit decisiv la debarcarea lui Blatter

 

Tema organizarii unui nou vot pentru desemnarea tarilor-gazda ale Mondialelor din 2018 si 2022 s-a redeschis imediat. „S-a speculat intens pe marginea faptului ca Blatter a facut o întelegere pentru ca organizarea Mondialului din 2022 sa ramâna la Qatar indiferen ce probe ale coruptiei vor mai aparea. Cu Blatter plecat, va creste, inevitabil, numarul celor care vor cere sa se ia de la capat procesul de vot. E departe de a fi cert ca se va trece efectiv la reluarea votului, dar acum e mult mai probabil sa se întâmple asta decât pâna marti“, noteaza jurnalistul englez Nick Harris, de la Daily Mail. În cazul în care Rusia si Qatar vor pierde dreptul de a organiza Mondialele din 2018 si 2022, „se va relua procesul de alegere. Timpul va fi esential pentru 2018. Anglia ar putea fi gata repede. Pentru 2022 e suficient timp, SUA, Japonia, Australia si ceilalti sigur vor candida din nou, poate chiar si Qatar, de asemenea“, noteaza acelasi jurnalist.

lovitura, putin
Alegerea statului Qatar ca gazda pentru Mondialul din 2022 a sfidat evidentele si a ridicat mari probleme. Printre acestea, clima foarte calduroasa (turneul a fost mutat iarna), restrictiile religioase si capacitatile organizatorice
În privinta Mondialului din 2018, de asemenea fostele candidate Olanda si Belgia ar putea sa intre iar în cursa, pentru ca dispun deja de o serie de avantaje cum ar fi infrastructura impecabila si distantele mici între localitati. Germania, care a organizat Mondialul din 2006 si este cea mai dezvoltata tara din Europa, ar putea sa reprezinte o alta solutie de avarie. Practic, nemtii ar putea sa organizeze si mâine o Cupa Mondiala, fara a fi nevoiti sa faca eforturi prea mari.

Despre coruptia de la FIFA se stie de multi ani, dar arestarile au venit dupa ce Blatter a refuzat explicit sa retraga Rusiei Mondialul din 2018

rusia, lovitura

Putin (stânga) si Blatter (centru) au parut legati, în toti acesti ani, de fire nevazute
Atât la alegerile pentru Mondialul din 2018, cât si la cele din 2022 au fost acuze grave de coruptie. Presa, dar si oficiali ai unor federatii din Occident au aratat cu degetul catre FIFA si Blatter, spunând ca tarile respective au primit organizarea dupa ce au mituit votantii. Treptat, la capatul investigatii anevoioase, în care ziaristii au fost în permanenta intimidati si sicanati, au aparut si probele în sustinerea acuzatiilor respective.

 

Dupa ce Rusia a atacat Ucraina, ocupând Crimeea si estul tarii, au aparut si presiunile politice asupra lui Blatter, pentru a reface alegerile pentru turneul final din 2018. Elvetianul, parca teleghidat, a refuzat însa evidentele, transformându-se în avocatul Qatarului si al Rusiei. Asa a aparut în scena FBI. Desi acuzatii de coruptie cu probe – s-au scris inclusiv carti pe aceasta tema – existau înca din 1998, anchetatorii americani s-au pus în miscare acum.

 

Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a acuzat, de altfel, SUA ca încearca sa împiedice tara sa sa organizeze Mondialul din 2018.
Printre pretendentii la fotoliul de presedinte al FIFA: Platini, Figo, Ginola, dar si un print si doi seici

rusia, lovitura


Platini (stânga) ar fi principalul favorit la postul parasit de Blatter. Presedintele UEFA a anulat în pripa o întrunire a Comitetului Executiv european din cauza "evolutiei imprevizibile a evenimentelor de la FIFA"

 

Conform jurnalistei Vicki Hodges, de la „The Telegraph“, sunt noua posibili candidati cu sanse bune la postul parasit intempestiv marti de Blatter:


> Michel Platini, presedintele UEFA (mare favorit);
> seicul Ahmad al Fahad al Sabah, un nou membru al Comitetului Executiv al FIFA (un candidat foarte puternic);
> Michael van Praag, fost presedinte la Ajax (un personaj cu multe conexiuni si sprijinit de anumite cercuri);
> Luis Figo (fara experienta, dar având avantajul notorietatii si al statutului de fost star mondial);
> Printul Ali Bin Al Hussein (a pierdut vineri alegerile în fata lui Blatter, dar are si el o sustinere puternica);
> David Ginola (despre fostul mare fotbalist francez nu se stie sigur daca va candida);
> Alfredo Hawit, presedintele proaspat ales al Concacaf;
> seicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa, presedintele Confederatiei Asiatice de Fotbal (a jucat un rol cheie, noteaza jurnalista engleza, în alegerea lui Blatter vineri);
> Jerome Champagne, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA si diplomat francez.

sursa

1