Cel mai sărac președinte din lume și probabil unul dintre cei mai cumsecade oameni
Președintele Uruguay-ului, fost luptător de gherilă în tinerețe, acum ajuns la venerabila vârstă de 79 de ani, pe numele său Jose Mujica, este considerat de către revista The Economist unul dintre cei mai săraci președinți de state din lume, însă putem spune fără îndoială unul dintre cei mai bogați din punct de vedere sufletesc.
O fotografie cu Jose Mujica, aşteptând să intre în cabinetul medical dintr-un spital de stat face senzaţie pe internet. El a fost surprins în timp ce stătea pe un scaun, alături de alţi cetăţeni, într-un spital public, aşteptând să fie tratat, fotografia fiind publicată pe Facebook de un post de radio şi, în doar două zile, a strâns peste 84.000 de “like”-uri şi a fost distribuită de aproape 200.000 de ori.
El se comportă ca un om obișnuit, încearcă să rămână un om simplu, nedorind să iasă prea mult în evidență prin funcția pe care o are. Ește un președinte care își donează peste 90% din salariul lui asociațiilor caritabile și micilor întreprinzători.
Prezentat drept “cel mai sărac” preşedinte din lume, Jose Mujica, preşedintele Uruguayului, a povestit pentru CNN despre stilul său auster de viaţă, despre legalizarea consumului şi a producţiei de canabis şi despre cei 14 ani petrecuţi în închisoare.
1. Despre revoluţii
„Am văzut câteva primăveri transformate în ierni teribile. Noi, fiinţele umane, suntem gregare. Nu putem trăi singuri. Viaţa noastră nu este posibilă decât dacă depinde de societate. Una este să răstorni un guvern şi cu totul altceva să încerci să construieşti o societate mai bună, una care are nevoie de organizare, disciplină şi muncă pe termen lung.”
2. Despre legalizarea marijuanei
„Aşa s-a întâmplat îndodeauna atunci când cineva a dorit să facă schimbări. În 1913, când am stablit divorţul un drept pentru femeile din Uruguay, toată lumea spunea că familiile vor dispărea. Nu s-a întâmplat asta. Întodeauna a existat şi va exista o opinie tradiţională şi conservatoare care nu va accepta prea uşor schimbările”.
3. Despre materialism
„În lumea de astăzi, oamenii par că s-au născut doar pentru a consuma. Atunci când se opresc din asta au un sentimnet de frustrare şi devin auto-marginalizaţi”.
4. Despre sărăcia la nivel mondial
„În prezent am putea recicla aproape tot. Dacă am fi cu adevărat prudenţi, 7 miliarde de oameni din lume ar putea avea tot ce au nevoie. Politica la nivel mondial ar trebui să fie într-o asemenea manieră. Din păcate, noi gândim în termeni de indivizi şi ţări, ci nu ca specie”.
5. Despre avort şi căsătoria între persoane de acelaşi sex
„Am aplicat un principiu foarte simplu. Să recunoaştem faptele. Avortul este vechi de când lumea. Căsătoriile între persoanele de acelaşi sex sunt şi mai vechi. L-am avut pe Iulius Cezar, pe Alexandru cel Mare… Este o realitate obiectivă. Pentru noi, a nu legaliza înseamnă să ne torturăm oamenii inutil”.
6. Despre modestie
„De îndata ce politicienii ajung tot mai sus încep să se simtă regi. Pentru mine, o republică înseamnă că nimeni nu e mai presus decât celălalt. Urăsc locurile fastuoase, covoarele roşii, precum şi oamenii din spatele tău care îţi spun – Da, domnule.”
7. Despre redistribuirea bogăţiei
„Nu este niciun mister – cu cât avem mai puţină sărăcie, cu atât vom avea mai mult comerţ. Cea mai importantă investiţie pe care o putem face este în oameni.”
8. Despre bătrâneţe
„Oamenii nu sunt bătrâni din cauza vârstei lor, ci din cauza modului în care gândesc.”
9. Despre droguri
„Mai rău decat drogurile este traficul de stupefiante. Drogurile sunt o boală. Niciun stupefiant nu este bun, nici măcar ţigările. Nicio adicţie nu este bună, nici măcar alcoolul. Singura adicţie permisă este dragostea.”
10. Despre secretul de a fi fericit
„Este important să traieşti în conformitate cu modul în care gândeşti. Fii tu însuţi şi nu încerca să impui opiniile tale celorlalţi. Eu nu mă aştept ca alţii să trăiasca la fel ca mine. Vreau să respect libertatea celorlalţi, dar în aceeaşi măsura vreau să îmi apăr libertatea mea. Şi asta vine odată cu puterea şi curajul de a spune ceea ce gândeşti, chiar dacă ceilalţi nu îţi împărtăşesc părerea.”