1285

Cum judecătorii și procurorii din Moldova au obținut apartamente în Chișinău

Cum judecătorii și procurorii din Moldova au obținut apartamente în Chișinău

Peste 260 de judecători, procurori și polițiști au obținut în judecată dreptul la apartamente gratuite în Chișinău.

Mulți dintre ei au deja locuințe. Mai bine de jumătate dintre judecătorii și procurorii care au solicitat să fie asigurați cu spațiu locativ gratuit de către Primăria Chișinău dețin în proprietate câte unul sau mai multe apartamente, transmite UNIMEDIA cu referire la Ziarul National.

Unii dintre ei și pe acelea le-au obținut gratuit de la stat. Acest lucru nu i-a împiedicat însă să meargă în judecată și să ceară apartamente sau terenuri pe gratis, chiar și după expirarea termenului în care puteau beneficia de acest drept. Nevoită să execute deciziile judecătorești, Primăria Capitalei le oferă apartamente spațioase, în blocuri noi, lăsându-i baltă pe bătrâni, familiile cu mulți copii și persoanele cu dezabilități care așteaptă de zeci de ani să primească locuințe de la stat.

Judecătorul Valentin Ilașco, până nu demult magistrat la Judecătoria Râșcani, a primit la sfârșitul anului 2011 un apartament nou-nouț într-un bloc proaspăt construit în sectorul Buiucani al capitalei, pe șos. Balcani. Imobilul i-a fost transmis în folosință în baza unei dispoziții semnate de către primarul capitalei Dorin Chirtoacă, după ce Curtea Supremă de Justiție a obligat primăria capitalei să îl asigure cu locuință pe judecător. De altfel, Ilașco și-a ales singur locuința în care și-ar dori să trăiască. Un apartament de peste 76 m.p., pe care, pentru a nu-l pierde, l-a pus sub sechestru prin intermediul executorului judecătoresc. Un astfel de apartament, în același bloc, se vinde cu circa 50 de mii de euro, adică aproape un milion de lei.

Chiar dacă prevederea legală care le dădea dreptul judecătorilor să ceară apartamente gratuite, abrogată deja, nu permitea asigurarea cu spațiu locativ a judecătorilor care au deja o locuință în localitatea în care activează, Ilașco a reușit să ascundă de instanță, dar și de responsabilii de la primărie, un apartament de peste 80 m.p. pe care îl deține în proprietate încă din 2004. Și această locuință tot se află într-un bloc nou.

În blocul de pe șos. Balcani, Ilașco îl va avea drept vecin pe un alt judecător.Gheorghe Iovu, magistrat la Curtea de Apel Chișinău, cunoscut opiniei publice mai ales pentru faptul că a tăiat 12 ani de pedeapsă din sentința de condamnare a lui Adrian Nichifor care l-a omorât pe fratele comisarului de Nisporeni, împușcându-l de cinci ori.Iovu a primit apartamentul de 72 m.p. de la primărie în aceeași zi cu Ilașco, deși la acel moment deținea în proprietate un apartament de60 m.p., obținut încă în 2005 prin moștenire. Pe lângă aceste proprietăți, magistratul deține și o mașină de lux, un „Volvo XC 90”, cumpărată în 2011 cu 208 mii de lei. Mașina lui Iovu este printre cele mai scumpe din „garajul” Curții de Apel Chișinău.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Gheorghe Iovune-a explicat că apartamentul obținut prin testament se află în Hâncești și i-a fost donat soției. „În acel apartament mai locuiește mama soției mele. În Chișinău nu avem nicio locuință. Apartamentul pe care l-am primit de la primărie necesită reparații. Deocamdată, tot la gazdă locuim”, a declarat Iovu.



Ecaterina Palanciuc a cerut Primăriei Chișinău să fie asigurată cu spațiu locativ de îndată ce a fost numită vicepreședintă a Judecătoriei Centru, în 2011. În aprilie 2012, judecătoarea s-a adresat în judecată, iar peste doar patru luni avea la mână decizia irevocabilă și definitivă a Curții Supreme de Justiție prin care primăria a fost obligată să îi ofere o locuință. La acel moment, potrivit declarației de avere pentru 2012, soțul lui Palanciuc avea deja în proprietate un apartament de 72 m.p., obținut prin moștenire, două garaje și trei automobile.

În pofida acestui fapt, judecătoarea a declarat în instanță că familia sa nu este asigurată cu locuință nici în Chișinău, nici în altă parte, prezentând și probe în acest sens (!). În baza deciziei CSJ, executorul judecătoresc a pus sechestru pe o casă dintr-un cartier rezidențial din capitală. Chiar dacă imobilul nu reprezintă mare valoare, terenul pe care este situat costă peste un milion de lei. Deocamdată, Primăria Chișinău nu i-a acordat casă Ecaterinei Palanciuc, al cărei nume se regăsește printre persoanele vinovate de condamnarea R. Moldova la CEDO în dosarul „Oferta Plus” în care Guvernul a fost obligat să plătească 2,5 milioane de euro.

Procurorul de nivelul Curții de Apel Chișinău Sergiu Ciobanu a primit încă în 2010 un apartament în Chișinău, iar în 2012 l-a și vândut. „Vreau să îmi iau un apartament mai mare”, ne-a explicat Ciobanu care zice că acum locuiește cu familia în apartamentul socrilor. Apartamentul oferit de stat avea 44,6 m.p. Procurorul susține că a luat 225 de mii de lei pe imobil, deși prețurile de piață sunt de cel puțin trei ori mai mari.

Chiar dacă activează de mai mulți ani în Ștefan Vodă, procurorul raionului Petru Tofan de asemenea a solicitat o locuință gratuită în Chișinău. Mai mult decât atât, procurorul are în proprietate trei apartamente, dintre care unul de 100 m.p. și altul de 49,1 m.p., cumpărate în 2012.

Petru Gontea, șeful Direcției generale locativ-comunaleşi amenajare din cadrul Primăriei Chișinău, afirmă că în prezent există 260 de hotărâri judecătorești definitive care obligă primăria capitalei să asigure cu apartamente peste 260 de judecători, procurori și polițiști. „Chiar dacă avem sute de persoane nevoiașe care așteaptă în rând de zeci de ani să primească o locuință, suntem nevoiți să îi asigurăm cu apartamente mai întâi pe cei cu decizii judecătorești. Persoanele cu dezabilități, familiile cu mulți copii și veteranii nu se adresează în judecată. Ei ne înțeleg pe cuvânt că nu avem de unde să le dăm”, afirmă Petru Gontea. Funcționarul ne-a mai explicat că,după ce obțin câștig de cauză în judecată, magistrații, procurorii și polițiștii umblă prin oraș, ochesc apartamentele care le plac dintre cele care s-au eliberat sau au fost construite de primărie și pun sechestru pe ele. Potrivit lui Gontea, toți cei care au primit apartamente de la primărie au prezentat acte care demonstrează că nu dețin spații locative în oraș.

0