3164

După Crimeea, şi Doneţk îşi proclamă independenţa. Situaţia în Ucraina se înrăutăţeşte (Video)

prorusi, referendum

Manifestanti prorusi au atacat duminica cladiri oficiale in estul rusofon al Ucrainei, patrunzand in sediul administratiei provinciale din orasul Donetk, au constatat corespondenti de presa. In aceasta regiune, aflata la frontiera cu Rusia, au loc in fiecare duminica, de la indepartarea regimului prorus de la Kiev, la sfarsitul lui februarie, manifestatii pentru alipirea la Rusia. Manifestanti prorusi au preluat, duminica seara, controlul asupra unei cladiri guvernamentale la Harkov, scrie Mediafax.


Presedintele interimar al Ucrainei si-a amanat vizita in Lituania

Presedintele ucrainean interimar, Olexandr Turcinov si-a amanat vizita in Lituania, din cauza situatiei din tara sa, a anuntat presedintia duminica.

Ministrul interimar de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov a declarat, pe pagina sa de Facebook, ca "Putin si (presedintele ucrainean destituit Viktor) Ianukovici au platit pentru organizarea acestor dezordini separatiste".

Manifestanti prorusi preiau controlul asupra unei cladiri guvernamentale la Harkov

La Harkov, o localitate cu peste 1,4 milioane de locuitori, manifestanti prorusi au preluat, duminica seara, controlul asupra unei cladiri apartinand administratiei regionale.

Peste 2.000 de manifestanti care purtau steaguri rusesti s-au masat in fata cladirii, iar cateva zeci au patruns in imobil, dupa ce fortele de ordine s-au retras in timp ce ei avansau.

Anterior, duminica, manifestanti au ocupat cladirea administratiei la Donetk, alt oras important din estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia, dupa ce fortele de ordine au opus rezistenta pentru o scurta perioada de timp.

La Donetk, principalul oras, cu un milion de locuitori, din bazinul minier Donbass, peste 2.000 de protestatari au manifestat in apropierea sediului administratiei provinciei Donetk, pazit de peste 200 de politisti.

Manifestantii au agitat steaguri ruse si panouri pe care se puteau sloganuri ca "Donetk, oras rusesc", "Dati-ne un referendum" privind independenta si alipirea la Rusia sau "NATO afara".

La finalul mitingului, aproximativ 150 de persoane s-au desprins din manifestatie cu scopul de a prelua controlul asupra administratiei locale, potrivit unui corespondent AFP in oras.

Dupa ce au fost respinsi de catre politie, care a mobilizat un tun cu apa pe care nu l-a utilizat, manifestanti au reusit sa patrunda in sediu. Unii au reusit sa coboare steagul ucrainean care flutura deasupra cladirii de zece etaje si au ridicat in locul lui unul rusesc.

O banderola pe care scria "Republica Donetk" a fost desfasurata pe cladire.

In imagini postate pe site-ul "Novosti Donbassa" (Stiri din bazinul Donului) - o regiune miniera in care Donetk, cu aproximativ un milion de locuitori, este principalul oras - apareau manifestanti in fata cladirii si in fata unor politisti care purtau casti, fara sa se inregistreze violente, in ceea ce parea sa fie holul de la intrare.

Politistii au parasit locul, a constat un corespondent AFP.

Imagini difuzate ulterior pe site aratau manifestanti in holul imobilului, scandand "Rusia! Rusia!", in timp ce unul dintre ei, cu un megafon in mana, dadea asigurari ca "Acesta nu este sfarsitul, este doar inceputul".

Parchetul din Donetk a comunicat pentru AFP ca a deschis o ancheta cu privire la preluarea controlului asupra cladirii.

- Nationalisti in genunchi

La Lugansk, alt oras important in estul tarii, manifestanti au atacat o cladire apartinand serviciilor ucrainene de securitate (SBU) in alt oras important din estul tarii, Lugansk, tot in urma unei reuniuni proruse, a constat un fotograf AFP.

Manifestanti, dintre care unii aveau fata acoperita cu cagule, reclamau eliberarea unor activisti prorusi arestati in cursul unor manifestantii anterioare. Ei au aruncat cu oua, iar ulterior cu pietre, asupra sediului SBU, spargand ferestre.

Politia a incercat, dar fara succes, sa-i respinga cu gaze lacrimogene. Manifestantii au reusit sa sparga usa de la intrare, iar unii au patruns in sediu.

In plus, la Harkov, alt mare oras din estul tarii (1,4 milioane de locuitori), incidente au avut loc intr-o confruntare intre un mic grup de nationalisti si manifestanti prorusi, care i-au obligat sa paraseasca zona in care manifestau in genunchi, a contatat AFP. Nationalistii - catalogati fascisti de catre Moscova si prorusi - au fost evacuati ulterior sub protectia politiei.

Dupa indepartarea de la putere, la sfarsitul lui febnruarie, a regimului ucrainean prorus de catre manifestanti proeuropeni, in urma unor proteste soldate cu morti in capitala Kiev, tensiunile s-au intensificat in estul si sudul rusofone ale Ucrainei.

Mai multe persoane au fost ucise in cursul unor manifestatii in estul tarii, la frontiera cu Rusia, unde manifestatii proruse sunt organizate la sfarsitul fiecarei saptamani, in marile orase.

Presedintele rus Vladimir Putin s-a angajat sa "apere prin toate mijloacele" populatiile rusofone din fostele republici sovietice. Pana la 40.000 de militari rusi sunt masati la frontiera cu Ucraina, alimentand temeri cu privire la invazie.

Criza dintre Moscova si Kiev a condus la alipirea Peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, in urma unui referendum nerecunoscut de catre Ucraina si Occident, care denunta o "anexare".

referendum, ukraina

ukraina, manifestanti

referendum, manifestanti

2